Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

X Factor-vinnaren Tika Sevón Liljegren: Trodde aldrig jag skulle sjunga på finska i finsk tv

Från 2018
Tika Sevón Liljegren i X Factor
Bild: Lehtikuva

Svenskfinlands nya stjärna på den musikaliska himlen, Tika Sevón Liljegren, imponerade stort med sin röstkapacitet under finalen i X Factor. Att stå på scenen är bara härligt, säger den pinfärska vinnaren.

– Det känns ganska bra. Inte har jag så mycket att klaga på, berättar Tika Sevón Liljegren ett halvt dygn efter finalen av årets upplaga av X Factor.

– Och jag bara njuter till fullo, för det är så härligt att stå på scenen och ge allt man kan och bara hoppas att alla känner som jag känner i musiken. Det är nog så härligt.

Tika Sevón Liljegren vann X Factor
Bild: Lehtikuva

Under finalen sjöng Tika Sevón Liljegren två låtar, Sias Alive och Täydellinen elämä tillsammans med Suvi Teräsniska, som varit en av mentorerna i X Factor.

Jag måste faktiskt säga att jag var så otroligt stolt över mig själv

― Tika Sevón Liljegren

Att sjunga på just finska var den stora utmaningen för Tika Sevón Liljegren som under tävlingens gång hellre tytt sig till svenska eller engelska eftersom ordförrådet är betydligt större.

Tika Sevón Liljegren säger att det till och med är lättare att förstå att hon vunnit X Factor än att hon framfört en låt på finska.

– Jag måste faktiskt säga att jag var så otroligt stolt över mig själv. Jag trodde aldrig att jag skulle stå i finsk tv och sjunga på finska.

Självkritisk och perfektionist

Tika Sevón Liljegren, som är 25 år gammal, har hållit på med väldigt mycket musik sedan hon var liten. Hon har spelat violin, studerat vid musiklinjen på Lärkkulla och varit med i flera lokala produktioner.

Tika Sevón Liljegren vann X Factor
Bild: Lehtikuva

När hon började sjunga tog hon heller inte den lättaste vägen. Det var Céline Dion och Whitney Houston hon försökte efterlikna.

– Jag älskade att de faktiskt gav allt. Sen har det blivit som det blivit. Här är jag nu tack vare dem.

Hon berättar att hon också är väldigt självkritisk och en perfektionist av stora mått när det gäller musik.

Tika Sevón Liljegren sjunger.
Bild: Lehtikuva

Under tiden i X Factor, som är en MTV3-produktion, fick hon dessutom många goda råd av sin mentor Saara Aalto som kom på andra plats i brittiska X Factor härom året.

– Först och främst så har hon varit en jättebra mentor. Hon har alltid funnits där för mig och jag har kunnat fråga om jag haft något på hjärtat. Det har varit jätteskönt.

Tika Sevón Liljegren har framför allt uppskattat de råd hon fått om sociala medier eftersom hon tidigare inte varit så speciellt aktiv där.

– Och man ska inte läsa onödiga kommentarer som inte är så roliga, så det har jag lämnat ute.

Hur ser då framtiden ut?

– Det får man se lite senare, säger Tika Sevón Liljegren lite kryptiskt.

Något i musikväg blir det förstås och såklart jobbet i kassan hemma i Karis.