Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Landskapsvalet blir odemokratiskt säger Feministiska partiet, Finland bör bereda sig på internationell kritik säger professor

Från 2018
Uppdaterad 07.05.2018 13:43.
Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro.
Bildtext Enligt Feministiska partiets Katju Aro gör den snäva tidtabellen för valet att små partier missgynnas.
Bild: Kari Ahotupa / Yle

Regeringens planer på att ordna landskapsval redan i oktober får allt mer kritik. Enligt professor Markku Suksi måste Finland bereda sig på internationell kritik på grund av den snäva tidtabellen. För små och nya partier blir valet så svårt att Feministiska partiet anser det vara odemokratiskt.

Enligt planerna ordnas Finlands första landskapsval den 28 oktober. Ännu finns inga lagar som reglerar valet eller landskapens slutliga uppgifter. Enligt de senaste uppskattningarna kan riksdagen godkänna lagarna tidigast i juli.

- Jag ser det som ett stort demokratiskt problem för alla väljare. Folk vet helt enkelt inte vad landskapen ska göra och vad vårdreformen egentligen går ut på. Vi är på väg mot ett val samtidigt som största delen av befolkning inte vet vad det handlar om. Det är inte demokrati, säger Feministiska partiets ordförande Katju Aro.

Aro anser att den snäva tidtabellen framförallt missgynnar små och nya partier.

- För oss som är ett litet parti utanför riksdagen finns inga möjligheter att samla in valfinansiering utanför valkampanjen som normalt är sex månader.

Eftersom Feministiska partiet inte ännu kunnat få ett permanent penninginsamlingstillstånd är man helt beroende av den normala kampanjperioden som är sex månader. Under den kan alla partier och kandidater samla in pengar utan särskilda lov.

Nog är det ju ett problem för folkväldets förverkligande om vallagarna ändras så sent att någon förhindras att utöva sina politiska rättigheter.

professor Markku Suksi

Nu blir kampanjtiden troligen mellan 3 och 4 månader. För partier utan stödföreningar och partistöd blir det tufft.

- Det försätter oss i en ojämlik situation, säger Katju Aro.

Strider mot internationella rekommendationer

Några klara lagar eller bindande internationella konventioner för hur nära inpå ett val man kan ändra på vallagarna finns inte.

Däremot finns det tydliga rekommendationer till exempel från Europarådet och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Enligt OSSE bör vallagarna inte ändras i närheten av val och Europarådets Venedigkommission fastslår att vallagarna inte bör ändras under ett helt år innan val.

Enligt Markku Suksi som är professor i offentlig rätt vid Åbo Akademi måste Finland bereda sig på internationell kritik.

- Sannolikt blir det fråga om att ta emot kritik om det kommer en valövervakningsgrupp till Finland.

Vem ska de här rekommendationerna skydda?

- De ska skydda röstberättigade och partier så att alla känner till på vilka villkor och premisser valet ordnas.

Kan man säga att de kriterierna uppfylls nu?

-Faktiskt inte just nu. Dels är inte vallagen inte ännu ändrad, dels vet vi inte ännu exakt vilka maktbefogenheter landskapen kommer att ha innan lagarna är godkända av riksdagen, säger Markku Suksi.

Professor Markku Suksi, september 2016.
Bildtext Professor Markku Suksi anser att vallagarna redan borde vara stiftade.
Bild: Yle/Mattias Simonsen

Ett principiellt problem är att den snäva tiden i praktiken gör det omöjligt för den som vill grunda ett nytt parti för att delta i valet.

- Vi gjorde det med en mycket snäv tidtabell och för oss tog det ändå nästan sex månader. Om nån nu vill grunda ett parti för det här valet kan det nog vara för sent, säger Katju Aro och hänvisar till de 5000 namn som behövs för att grunda ett parti.

Brådskan uppstår på grund av olika tidsfrister i anslutning till valet. Enligt lagförslaget ska till exempel kandidatlistorna vara inne senast 40 dagar innan valet.

Till och med för den som vill delta med hjälp av en valmansförening kan det bli bråttom, även om 100 namn räcker i det fallet. Principiellt är det besvärligt.

- Nog är det ju ett problem för folkväldets förverkligande om vallagarna ändras så sent att någon förhindras att utöva sina politiska rättigheter. Då är det ju förstås ett slags grundlagsproblem också, säger professor Markku Suksi.

Borde landskapsvalet skjutas upp?

- Det har ju redan skjutits upp en gång. Men för varje dag som går tycker jag att skälen för att skjuta fram landskapsvalet blir fler.

Finns det en absolut deadline för att stifta lagarna?

- Det är nu min personliga åsikt, men jag anser att lagarna redan borde ha stiftats.

Feministiska partiet hoppas att justitieministeriet ryter ifrån

Feministiska partiet håller fast vid planerna på att delta i valet, trots att man anser att vallagarna borde ha stiftats för länge sedan.

- Jo nog deltar vi trots allt. Jag hoppas att Justitieministeriet nu skulle säga ifrån och kräva att valet flyttas fram och hålls till exempel i samband med riksdagsvalet, säger Feministiska partiets ordförande Katju Aro.

Justitieministeriets valdirektör Arto Jääskeläinen sa förra veckan till Yle att några dagar hit eller dit inte påverkar möjligheten att ordna valet men att tidtabellen börjar bli knapp. Tidigare har han sagt att vallagarna bör godkännas senast i början av juli.

Diskussion om artikeln