Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Litet föremål hittades i blomrabatt i Illby för tiotals år sedan – visade sig nu vara ett unikt stenåldersfynd

Från 2018
Uppdaterad 07.05.2018 19:42.
Pilspets som hittades i Illby.
Bildtext Den lilla pilspetsen som hittades i Illby är väldigt sällsynt.
Bild: Jan Fast

En man i Illby i Borgå hittade ett intressant litet föremål som hans son senare förvarade i en byrålåda. Under veckoslutet plockades föremålet fram för arkeologer – och visade sig vara ett sällsynt stenåldersfynd.

- Fyndet är mycket speciellt. Det som är synd är att det antagligen kommit till fyndplatsen från ett annat ställe, säger arkeolog Jan Fast.

Fyndet är från en period av inflyttning till Finland under en viss tid av stenåldern.

- Jag tror inte att man har hittat fler än en eller två av de här pilspetsarna i Finland tidigare. De visar klart och tydligt varifrån bosättningen spred sig också till Borgåtrakten under stenåldern.

"Det är vanligt att de hamnar i byrålådan"

Jan Fast berättar att man ska undersöka fyndplatsen lite närmare i sommar i samband med arkeologiska utgrävningar i trakten.

- Det är vanligt att liknande föremål hamnar i byrålådan och sedan dyker upp då någon arkeolog kommer på besök. Markägaren var jätteglad för att få visa upp den lilla pilspetsen.

Markägaren är son till mannen som i tiderna hittade fyndet. Arkeologerna kunde berätta en del under veckoslutet om föremålet, som markägaren knappt hade noterat tidigare.

- Han var mycket intresserad och hoppades att vi skulle komma till platsen och gräva, men vi inspekterar stället närmare i sommar medan vi i övrigt gräver i Vävarsbacka i Illby.

Träkonstruktioner har hittats utanför raseborgs ruiner.
Bildtext (illustrerande arkivbild)
Bild: Yle/Marica Hildén

Fyndet antagligen från Borgå

Fast tror att pilspetsen är från närområdet, men det är svårt att säga eftersom fyndet hittades i en blomrabatt.

- Vi vet ju hur man bygger på med mull och sand i en blomrabatt, så frågan är varifrån sanden kommer. Säkert är det ett Borgåfynd ursprungligen, men exakt varifrån vet vi inte.

Just nu pågår ett forskningsprojekt vid Helsingfors universitet och Fast säger att fyndet är väldigt intressant med tanke på det.

- Projektet handlar om de stora flyttrörelserna under yngre stenåldern. Fyndet öppnar ett mycket intressant fönster.

Ny kurs i mitten av juni

I mitten av juni ska man försöka säkerställa att fyndet inte är ett grav- eller boplatsfynd från just det markområdet i Illby där det hittades.

- På söndagen hann vi endast dokumentera och titta på platsen. Jag var där tillsammans med min arkeologkollega Janne Soisalo och en studerande inom arkeologi från Helsingfors universitet.

Tillsammans brukar gänget göra inspektioner på fritiden för att planera nya utgrävningar.

Gruppen jobbar för att ge möjligheter för allmänheten att delta i arkeologiska utgrävningar.

I mitten av juni ska Borgåbor igen få chansen att vara med och gräva i jorden i och med en fältkurs i arkeologi på Borgå medborgarinstitut.

Arkeolog Jan Fast.
Bildtext Jan Fast (arkivbild)
Bild: Yle/Minna Almark

"Kursen blev full på nolltid"

Under veckoslutet var Fast med kolleger ute för att avgöra vilken plats man ska satsa på i sommar.

- Vi tittade på två olika stenåldersboplatser i Borgå. Där har gjorts fynd tidigare. Platsen i Vävarsbacka var verkligt fin och därför valde vi den för i sommar, berättar Fast.

Kursdeltagarna gräver alltså inte på området där pilspetsen hittades, men nog i Illby.

I kursen deltar ett tjugotal personer per dag under två veckoslut.

- Kursen blev full på nolltid och vi fick bygga på med ett veckoslut till för att få alla intresserade att rymmas med. Det är jätteroligt att intresset är så stort.

Fast tror att det stora intresset kan bero på Borgås kultur- och historieprofil, med till exempel Gamla stan.

- Jag hade ändå inte väntat mig så här stort intresse. Det är glädjande att också unga människor är med och kanske vi kan samarbeta med skolor också i framtiden.

"Vi hittade direkt krukskärvor"

Stället i Vävarsbacka i Illby hittades på 1950-talet i samband med en grustäkt på platsen. Platsen har på sätt och vis glömts bort under de senaste åren, säger Fast.

- I går visste vi inte exakt var boplatsen finns och hur bevarad den är. När vi kom dit hittade vi direkt krukskärvor och avslag från stenåldern.

Alldeles tydligt är det här en plats värd att undersöka, säger Fast. Under veckoslutet hittades typiska boplatsfynd från stenåldern, som är cirka 5000 år gamla.

Ännu vet man inte hur värdefull boplatsen är som helhet.

- Centrum av boplatsen verkar delvis vara helt bevarad. Man har bott länge på det här stället, över 1000 år. Det visar redan de keramikfynd vi hittade.

Det är jätteroligt att intresset är så stort.

― Jan Fast, arkeolog

I Borgå finns det många stenålderslämningar. Arkeologerna har ändå inte rört sig så mycket här, säger Fast.

- Jag tror att det här uppsvinget som grävningen medför gör att folk noggrannare inspekterar sina dikesrenar och sandgropskanter. Nya fynd kommer säkert att rapporteras efter sommaren.

Artikeln uppdaterad 7.5.2018 kl. 19.40. En mening lades till.