Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Anna och Amanda poddar om sina sexliv utan censur

Från 2018
Anna Dahlbäck, Amanda Colldén från podden "Alla våra ligg"
Bildtext Anna och Amanda.
Bild: Frida Lönnroos

Anna och Amanda poddar om sina sexliv utan censur

"I början var det bara roligt, nu är det viktigt också."

I över två år har Anna och Amanda från podden Alla våra ligg delat med sig av sina sexliv till hela svenska folket. Varför? De vill hjälpa andra att våga ta för sig i sängen och äga sina val.

Studion är liten och persiennen neddragen. Den blå skylten i fönstret meddelar förbipasserande att inspelning pågår.

Här på Gjörwellsgatan i Stockholm sitter upphovsmakarna bakom poddcasten Alla våra ligg, Anna Dahlbäck och Amanda Colldén, och talar om sex.

Samspelet mellan dem är påtagligt. I över två år har de fyllt vattenglasen, dragit på sig hörlurarna och tryckt på record. Varje vecka.

Ocensurerat har de delat med sig av sina erfarenheter och tankar kring sex, sexualitet och njutning. Det här är ingen podd där onani, trekant eller analsex lindas in i bomull.

- Har vi en gång satt den här snöbollen i rullning så får vi faktiskt löpa linan ut. Det skulle bli så halvmesyr om vi skulle sitta här och prata på ett teoretiskt plan, säger Amanda.

Vill du ligga skitmycket ska du göra det och ingen ska komma och kalla dig för slampa eller hora.

Så därför berättar de. Om hur det kändes när Amanda slickade en tjej, hur Anna gör för att öva på fontänorgasmer och varför Amanda oroar sig för att sexlivet ska dö när hon flyttar ihop med sin pojkvän.

Målet är att hjälpa andra, framför allt tjejer, att våga utforska sin egen sexualitet och äga sina val.

- Vill du ligga skitmycket ska du göra det och ingen ska komma och kalla dig för slampa eller hora. Och om du inte vill ligga alls, nej men gör inte det, bara du känner att du gör det för din egen skull och blir stärkt av den vetskapen, säger Amanda.

Från början var podden mest en rolig grej. Amanda hade vid den tiden en singelblogg där hon skrev öppet om sina upplevelser och erfarenheter. Men så kände hon att hon ville ta idén ett steg längre.

- Jag förslog för en kompis att vi skulle starta en podd ihop som skulle handla om sex och singelskap. Hon tyckte det var en skitbra idé och vi gjorde några avsnitt. Men sen var hon tyvärr tvungen att hoppa av och Anna kom in som vikarie, berättar Amanda.

- Sedan blev jag kvar, säger Anna.

Och podden växte. Snabbt.

Anna och Amanda som inledningsvis hade gått under pseudonymerna Linnéa och Saga började inse att de hade något stort på gång.

Efter ett tag enades de om att det enda kloka var att köra gasen i botten och gå ut med namn, bild och allt.

- Vi ordnade en live-podd med över hundra gäster på plats och där gick vi ut med våra namn. Vi var så sjukt nervösa och i efterhand när vi lyssnat kan man verkligen höra hur vi darrar, säger Anna.

Men publiken tog emot dem med idel kärlek.

- Det var jubel och applåder. Folk visslade! Det var helt sjukt, säger Amanda.

Och från den dagen är Anna och Amanda Alla våra ligg. Kontorsjobb byttes ut mot frilansliv och de två barndomsvännerna blev kollegor.

- Idag jobbar vi supertätt ihop, säger Anna.

- Sa hon och blängde på mig, kontrar Amanda. Nej, men sedan i augusti kan vi leva på det här. Då omförhandlade vi vårt kontrakt och det känns så jävla magiskt. Jag är så himla stolt och tacksam!

Och än har de inga planer på att sluta. Varje vecka finns det nya ämnen att avhandla och så länge de båda älskar det de gör tänker de fortsätta.

Finns det något ni aldrig skulle prata om i podden?

- Jag har precis flyttat ihop med min kille och funderar ganska mycket på hur ofta man ”ska” ha sex. Är vårt förhållande misslyckat om vi bara ligger en gång i veckan? Det kan jag inte prata helt öppet om ännu eftersom det sker precis just nu och dessutom är det väldigt blottande för honom också, säger Amanda.

- Jag undviker att prata om vad min kille tycker och fantiserar om, säger Anna. Jag pratar hellre utgående från mig själv.

Är vårt förhållande misslyckat om vi bara ligger en gång i veckan?

Men onekligen så involverar ju sex och era erfarenheter ofta minst en annan person – har det hänt att ni sårat någon genom det ni berättat i podden?

- Jag hade en liten incident alldeles i början av podden där det blev känsligt. Men det var inte med min nuvarande partner, säger Amanda.

- Om det är någon story som jag vill dra så brukar jag kolla med min kille, och han är nästan alltid okej med det, säger Anna.

Ni har ett koncept ni kallar ”Veckans återvinning” där ni bjuder in ett gammalt ragg eller ligg och så pratar ni om era gemensamma upplevelser. Hur bär ni er åt för att få folk att ställa upp på en sådan grej?

- Vissa har varit oväntat svåra medan andra verkligen överraskat och varit sjukt taggade, säger Anna.

- Det är faktiskt jättemånga som säger att vi ska höra av oss om vi behöver hjälp igen. Jag tror också att det är ganska ovanligt att låta heterosexuella män snacka öppet om sex. Även om vi startade den här podden mest för tjejer så tror jag att det ligger mycket i att vi låter heterosexuella män snacka så detaljerat.

Och onekligen går konceptet hem. Av alla lyssnare är fördelningen ungefär 50/50 mellan könen och de flesta som lyssnar är kring 25 år.

- Många tänker att det bara är tjejer som lyssnar men det stämmer alltså inte, säger Anna.

Hur tänker ni kring att era släktingar eller framtida arbetsgivare kan gå in och lyssna på podden?

- Jag tänker - och jag hoppas att jag kommer kunna vara lika kaxig i framtiden också - att om en person dömer mig för att jag har gjort det här så vill jag nog inte jobba med den, säger Amanda.

När det kommer till släktingar kan det dock vara lite knepigare. Amanda tänker tillbaka på en släktträff hon sent ska glömma.

- Min låtsasfarmor sa en dag: ”Jag har sett dig på en vinjett på SVT” där vi hade en serie. Då hade de klippt ut när jag ligger och låtsasstönar ashögt och så började hon härma mig, på en släktfika! Jag var helt oförberedd och blev så himla röd i ansiktet. Jag trodde inte hon visste för jag hade sagt att jag jobbar med ett radioprogram som handlar om dejting!

- Och jag har märkt att min pappa, som är lätt obekväm när det kommer till sådant här, har börjat dra lite mer sexskämt. På det där gubbiga sättet ni vet, säger Anna.

- Det har mina föräldrar gjort också, haha! De tycker att det är supercoolt att vi gör det här men de vet inte riktigt vilken ton de själva ska använda, säger Amanda.

Om en person dömer mig för att jag har gjort det här så vill jag nog inte jobba med den.

En timme har passerat och studiotiden lider mot sitt slut. Fotografen Frida förbereder Anna och Amanda på att hon vill ta bilder utomhus, i regnet. Paraplyet och skylten med texten ”Alla våra ligg” åker fram.

Om bara ett par veckor, den 26 maj ska tjejerna ta sitt varumärke under armen (bildligt talat) och gå på Guldtuben - Sveriges största gala för de bästa digitala kreatörerna.

Alla våra ligg är nominerad i kategorin Årets Podcast tillsammans med bland annat Ångestpodden och Skäringer & Mannheimer.

Det som började som en rolig idé för drygt två år sedan har nu tagit Anna och Amanda ända till Globen, där galan ordnas och direktsänds i SVT.

Det om något är ett tecken på att denna sexpodd är mer än bara underhållande lyssning.

- Ett av de vanligaste mejlen vi får är från tjejer som skriver att de fått sin första orgasm för att det har känt sig peppade och vågat ta för sig efter att de lyssnat på oss. Så uppenbarligen hjälper det att prata om den här typen av saker och normalisera. I början gjorde vi det mest för att det var roligt. Idag vet vi att det är viktigt också!