Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Efter år av tystnad väljer Petra Aminoff att tala öppet om sonens missbruk - hoppas starta svensk stödgrupp för anhöriga i Västnyland

Från 2018
Porträttbild på Petra Aminoff ute på Långgatan i Ekenäs.
Bildtext Petra Aminoff har tröttnat på skammen och tystnaden.

I samband med Svenska Yles granskning kring drogmissbruk i Svenskfinland vände sig Petra Aminoff till oss. Hon har tröttnat på skammen och valt att träda fram med namn i hopp om att finna andra i samma situation.

Efter att ha bearbetat sin upplevelse i terapi i fyra år känner hon sig redo att offentligt tala om sin sons missbruk.

- Det var en lång process. Jag rekommenderar inte att man går ut med namn om man inte förberett sig ganska länge och gått igenom terapi, säger Aminoff.

Det finns en hel del skam som det skulle vara på tiden att komma ifrån, såväl de som missbrukar droger som deras anhöriga är väldigt bortglömda i vårt samhälle

Samtidigt säger Aminoff att hon är besviken över att inte flera valt att tala om problemet i eget namn.

- Det visar att det finns en hel del skam som det skulle vara på tiden att komma ifrån, såväl de som missbrukar droger som deras anhöriga är väldigt bortglömda i vårt samhälle, konstaterar hon.

Viktigt att tala med någon

Aminoff har ändå en förståelse för att alla inte känner sig bekväma att tala öppet om en anhörigs missbruk.

Däremot menar hon att det är viktigt att ha någon att tala med. Därför hoppas hon på att komma i kontakt med andra i samma situation för att starta en stödgrupp på svenska i Västnyland.

Aminoff bor i Ingå och har förgäves letat efter en stödgrupp i närheten. Den närmaste finns i Hangö.

Man ska inte ens våga gå in genom dörren i Karis eller Ekenäs ifall någon granne till exempel skulle få syn på en

- Jag ringde till missbrukarvården och andra ställen i Västnyland när jag letade efter en stödgrupp. Jag fick tag på en person vid missbrukarvården i Karis som sade att det inte finns något sådant här, bara i större städer, berättar hon.

Aminoff menar att det visar hur mycket skam det finns kring att ha en familjemedlem som är beroende av droger.

- Man ska inte ens våga gå in genom dörren i Karis eller Ekenäs ifall någon granne till exempel skulle få syn på en. Det måste vi skippa, säger hon.

En chock att inse att man behöver hjälp

Aminoff valde att skriva till Svenska Yle i hopp om att andra i motsvarande situation skulle ta kontakt med henne. Hittills har inkorgen ändå ekat tom.

- De enda som tagit kontakt har varit sådana som redan känt till situationen och har varit glada över att jag kommit ut med eget namn, som kanske inte själva ännu har vågat göra det, berättar hon.

För fyra år sedan valde Aminoff att söka sig till terapi för att bearbeta sina upplevelser kring sin sons missbruk.

- Jag hittat tillbaka till mig själv. Jag har tidigare vågat tala öppet om allt möjligt, det är sådan jag egentligen är. När jag hamnade i den här härvan så blev jag i många år något som jag inte brukar vara, förklarar hon.

Det hjälper inte att jag tjatar på min son och säger vad han ska göra, som jag höll på med länge

Det var inte alls självklart för Aminoff att söka hjälp för sig själv då det är sonen som lider av ett drogberoende.

- Det var en chock att förstå att det enda man kan göra är att hjälpa sig själv, och den vägen kanske också hjälpa den som är drogmissbrukare, berättar hon.

I den bästa av världar kan man genom att ta hand om sig själv föregå med gott exempel, menar hon.

- Det hjälper inte att jag tjatar på min son och säger vad han ska göra, som jag höll på med länge. Jag insåg att jag är slut och att jag måste hjälpa mig själv.

- Kanske man den vägen kan hjälpa med att visa att man måste ta ansvar för sig själv, säger hon.

Stor hjälp från Facebookgrupp

Förutom terapin har en hemlig grupp på Facebook för anhöriga till personer som missbrukar droger varit ett stort stöd för Aminoff.

- Att man får dela med sig och att man får stöd är väldigt viktigt i och med att man gått omkring och varit tyst i många år. Det hjälper inte, det är nog bäst att öppna den där käften i alla fall, konstaterar hon.

Genom den hemliga gruppen kom Aminoff i kontakt med en annan mamma till en person som lider av drogmissbruk. Aminoff berättar att det var en stor lättnad att komma i kontakt med någon som delar liknande upplevelser.

Det är ganska hemska saker och därför är det skönt när någon förstår en utan att man säger orden som faktiskt är svåra, också för mig, ännu i dag

- Den som inte upplevt det här vet inte allt det som finns där omkring, det är jättesvårt att förklara. Därför är det så skönt att träffa någon man inte behöver förklara sig för, säger hon.

I många fall är det också frågan om saker som är för tunga för att klä i ord.

- Det är ganska hemska saker och därför är det skönt när någon förstår en utan att man säger orden som faktiskt är svåra, också för mig, ännu i dag, konstaterar hon.

Stödgrupp nära Ingå på svenska efterlyses

Aminoff hittade den hemliga gruppen via föreningen Kondis öppna grupp på Facebook. Kondis driver två stödgrupper, men de fungerar i Sibbo och Vanda och på finska.

Förhoppningen är att hitta en grupp människor för att starta en grupp på svenska nära Ingå. Föreningen Irti huumeista har en tvåspråkig stödgrupp i Hangö, men övriga grupper har inte gått att finna i Västnyland.

Att regelbundet köra till Hangö från Ingå känns ändå lite långt, tycker Aminoff.

De som är intresserade av en stödgrupp i Västnyland närmare Ingå kan kolla in gruppen Kondis på Facebook där Aminoff är medlem eller vara i direkt kontakt med henne. (Yle Västnyland har närmare kontaktuppgifter.)

"Som mamma vill man alltid tala om sitt barn"

Samtidigt som Aminoff letar efter människor att tala med, som har liknande upplevelser som hon, efterlyser hon också en öppnare dialog bland människor i allmänhet.

I den egna bekantskapskretsen har sonen ofta lämnats utanför diskussionen och det kan kännas tungt, menar hon.

- Folk tar hänsyn och är försiktiga, de tror att de gör rätt och jag förstår det. Men som mamma vill man alltid ändå tala om sitt barn, förklarar hon.

- Det är jobbigt då jag träffar vänner vars barn det går jättebra för och mitt barn lämnas bort helt och hållet från diskussionerna. Det har jag själv också gjort, men nu tänkte jag att det får vara nog, säger hon.

Här hittar du stöd

Föreningen Irti Huumeista driver en grupp i Hangö för anhöriga som lider av drogmissbruk. Gruppen träffas på Astrea på Berggatan 4 och går både på svenska och finska.

För mera information kan du ringa numret 040 684 15 51. Nästa träff är 23 maj 2018.

Föreningen Kondis (på finska) driver två stödgrupper i Nyland för anhöriga till personer som lider av drogmissbruk.

Den ena gruppen träffas i Nissbacka i Vanda och den andra i Nickby i Sibbo. För mera information kan du ringa numret 040 588 06 00. Båda grupperna går på finska.

Ifall du vill komma i direkt kontakt med Petra Aminoff kan du e-posta Yle Västnyland på vastnyland@yle.fi.

Diskussion om artikeln