Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förslag: Vasa stad anställer fusionskoordinatorn Olavi Kaleva

Från 2018
Uppdaterad 07.05.2018 18:38.
Olavi Kaleva
Bildtext Olavi Kaleva.
Bild: Yle / Fredrika Sundén

Ledningsgruppen i förhandlingarna mellan Vasa och Korsholm kommer nu med förslaget att Vasa stad ska anställa Olavi Kaleva. På det sättet kommer man runt kraven på upphandling.

Olavi Kaleva anlitades som koordinator i fusionsförhandlingarna mellan Vasa och Korsholm. Men i kommunstyrelsen i Korsholm ansåg Kim Eriksson (SDP) och Michael Luther (SFP) att det hela inte gick rätt till.

Det ansåg även Kommunförbundet som meddelade att man måste göra en upphandling. Vasa stad ansåg å sin sida att processen kan liknas vid en förlikning, i vilket fall det inte behövs någon upphandling.

Kaleva anställs av Vasa stad

På måndagens möte kom ledningsgruppen fram till följande förslag: Vasa stad anställer Olavi Kaleva för projektet i fråga.

- Det är vårt förslag. Men det är ju inte vi i ledningsgruppen som ska bestämma vem Vasa stad ska anställa, säger vice ordförande Lars-Erik Gästgivars (SFP).

Gästgivars förklarar det hela som så att Vasa och Korsholm sen köper vissa tjänster av konsultbolaget FCG som Kaleva får använda sig av.

Lars-Erik Gästgivars (SFP), styrelseordförande i Korsholm.
Bildtext Lars-Erik Gästgivars.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Kommer man runt upphandlingskravet på det här sättet?

- För att få frid i församlingen är det lika bra att man nu går en annan väg och så hoppas vi att alla är nöjda, säger Gästgivars.

Kommunförbundet ansåg att ni måste göra en upphandling.

- Det ansåg deras jurister men det finns andra jurister som tycker precis tvärtemot. Ingenting är olagligt före en dom fallit men vi vill undvika sånt så därför gör vi på det här sättet.

Håller sig under gränsen på 60 000 euro

Olli Jylhä, upphandlingsexpert på Kommunförbundet, säger att det är ett gångbart förfarande.

- Utgående från det du berättat för mig så kan man göra så. Om staden anställer en person för ett projekt faller det inte under upphandlingslagen, säger Jylhä.

Det som dock faller under upphandlingslagen är Vasa stads och Korsholms kommuns köp av tjänster av FCG, som Olavi Kaleva får använda. Upphandlingar som är värda mer än 60 000 euro måste konkurrensutsättas.

Enligt Lars-Erik Gästgivars håller man sig under den gränsen om man gör som ledningsgruppen föreslår.

Just nu arbetas det febrilt i de fem arbetsgrupper som ska se på en eventuell fusion ur olika vinklar. Deras första mellanrapporter ska vara klara den 15 juni.

Diskussion om artikeln