Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Saara Aalto i kvällens ESC-semifinal, Kilauea fortsätter spy ut lava, två döda i tågolycka i Bayern

Från 2018
Uppdaterad 08.05.2018 07:11.
Saara Aalto Euroviisujen 2018 Sinisellä matolla
Bild: Yle / Johan Lindroos

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes

Saara Aalto, som i Eurovision Song Contest i Lissabon, tävlar i kvällens semifinal tillsammans med 18 andra länder. Den andra semifinalen ordnas på torsdag och på lördag är det dags för final.

Det kommer möjligtvis att krävas ett karensavtal av den följande riksförlikningsmannen, rapporterar Lännen Media. Avtalet skulle begränsa personens möjligheter att använda sig av information som denna kommit över i samband med sin tjänst i sitt följande jobb.

Esbo anser att det gemensamma utlåtandet från Grankulla, Esbo, Vanda och Helsingfors bör fokusera på att precisera ändringsförslagen i sociall- och hälsovårdsreformen, i stället för att bara sträva efter att fälla reformen.

Utrikes

I Tyskland omkom minst två personer i en tågolycka i södra Bayern igår kväll. Dessutom skadades 14 personer då ett närtåg kolliderade med ett godståg mellan Ingolstadt ja Augsburg. En del av passagerarna fick allvarliga skador. Det är fortfarande oklart exakt vad som orsakade olyckan.

Distriktsåklagaren Eric Schneiderman i New York har avgått efter anklagelser om att han misshandlat sina flickvänner. Tidningen New Yorker avslöjade att fyra kvinnor anklagade Schneiderman för att ha använt fysiskt våld mot dem. Ingen anmälde honom till polisen, men minst två av dem lät sig undersökas av läkare efter misshandel.

Den amerikanska presidenthustrun Melania Trump lanserade i måndags utanför Vita huset sin kampanj för barnens välbefinnande. Mottot för Melanias program är "Var bäst". (Be best)

Sport

Finland möter Norge i dag i VM-spelens tredje kvartsfinal. Matchen spelas i Danmark och inleds klockan kvart över nio på kvällen finsk tid. Finland har haft en fin VM-start i och med segrar över Sydkorea och Lettland.

Vädret

Det är klart eller halvklart i hela landet.

I söder och väster 16..21 grader, i öster 10..15 grader, i norr -3..+4 grader.

Diskussion om artikeln