Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sommarlov för Määttä och mästarna – Kuznetsov bröt förbannelsen och sköt Capitals till semifinal

Från 2018
Uppdaterad 08.05.2018 06:22.
Programmet är inte längre tillgängligt
Evgenij Kuznetsov avgjorde - sommarlov för Penguins, semifinal för Capitals - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Efter en paus på 20 år är Washington Capitals tillbaka i konferensfinalerna i NHL. Jevgenij Kuznetsov avgjorde den sjätte matchen i serien mot Pittsburgh drygt fem minuter in i förlängningen och satte punkt för en två decennier lång ökenvandring.

De två senaste säsongerna hade Washington Capitals spelat lysande i grundserien bara för att få se sig utslagna av de slutliga mästarna Pittsburgh Penguins i den andra omgången av Stanley Cup-slutspelet.

Trots stora skadeproblem och flera debutanter i leden lyckades Capitals skrapa sig vidare genom att vinna den sjätte matchen med 2–1 i förlängning och matchserien med 4–2 i matcher.

Capitals hade gjort det till en ovana att förlora slutspelsserier mot just Pittsburgh, och satte i och med vårens avancemang punkt för en svit på sju raka förluster med rötter på mitten av 1990-talet.

Rysk trio bakom segermålet

Stor matchhjälte blev ryssen Jevgenij Kuznetsov, som på passning av sina landsmän Alexander Ovetjkin och Dmitrij Orlov tystade hemmapubliken i Pittsburgh 5.27 in i den första förlängningsperioden.

Under ordinarie speltid hade Capitals gått upp i ledning i början av mittenperioden genom Alex Chiasson, som gjorde 1–0 på passning av australiensaren (!) Nathan Walker.

Pittsburgh förde ändå matchen till förlängning med Kris Letangs kvitteringsmål efter att halva matchen spelats, men där tog också det roliga slut för de två senaste säsongernas mästarlag.

För superstjärnan och målsprutan Ovetjkin innebär segern att han går vidare från den andra slutspelsomgången för första gången i sin NHL-karriär, som rullat på sen hösten 2004.

Tunga namn på väg till Danmark?

Förlusten för Penguins betyder tidigt sommarlov för Sidney Crosby, Jevgenij Malkin, Carl Hagelin och Olli Määttä – spelare som säkerligen skulle förstärka sina respektive laguppställningar vid ishockey-VM I Danmark, om hälsan och motivationen ger med sig.

Efter segern mot Pittsburgh väntar nu tufft motstånd i semifinalskedet för Washington Capitals. Laget får göra upp med Tampa Bay Lightning om en plats i vårens Stanley Cup-finaler.

Senastm och enda gången, Capitals spelat i Stanley Cup-final var våren 1998. Den gången var Detroit Red Wings bättre i fyra raka matcher.

NHL, konferenssemifinal, match 7

Pittsburgh - Washington 1-2 e.fl (0-0, 1-1, 0-0)
22.13 0-1 Alex Chiasson (Nathan Walker, Jay Beagle)
31.52 1-1 Kris Letang (Brian Dumoulin, Sidney Crosby)
65.27 1-2 Jevgenij Kuznetsov (Alexander Ovetjkin, Dmitrij Orlov)

PIT: Olli Määttä 0+0 (-1), istid 18.44

Evgenij Kuznetsov avgör slutspelsserien mot Pittsburgh.
Bildtext Kuznetsov loss i ögonblicket innan han frälser Capitals-anhängarna.
Bild: ©Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Washington till konferensfinal med 4-2 i matcher.

Diskussion om artikeln