Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Adam Larssons tackling i fokus efter svenska trepoängaren: "Solklar utvisning, skall vara avstängning"

Från 2018
Sverige firar ett mål mot Frankrike vid ishockey-VM 2018.
Bildtext Sverige firar ett av sina fyra mål mot Frankrike vid ishockey-VM 2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sveriges ishockeyherrar har fått en lysande start på VM-turneringen i Danmark. På måndagskvällen vann Tre Kronor enkelt över Frankrike med 4–0 i en match där Adam Larssons tackling före 3–0-målet blev kvällens stora diskussionsämne.

Det tog bara 24 sekunder för Tre Kronor att göra det som skulle visa sig vara matchens segermål, och det var poängtjuven Rickard Rakell som var framme igen.

Mikael Backlund ökade på till 2–0 ännu i den första perioden och mål av Oliver Ekman-Larsson i period två och Elias Pettersson i period tre var nog för en enkel svensk seger.

Det hettade däremot till rejät i hallen efter Ekman-Larssons 3–0-mål, som föregicks av en tuff tackling på Sveriges defensiva blåa linje av Adam Larsson.

– Det är en solklar utvisning. Jag tycker att det här ska vara en avstängning, säger SVT Sports expert Jonas Andersson.

I SVT:s artikel kan du också se en video på tacklingen, som det enligt kommentarer inom den svenska truppen inte var något fel på.

– Han står upp på blålinjen och jag tror inte fransmannen var riktigt beredd på tacklingen. Därför sjunker hans huvud. Man vill aldrig se spelare skadade, men det verkar som att han var okej, sade förbundskapten Rikard Grönborg till SVT..

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Grönborg var också kritisk till de franska spelarnas agerande i slutet av matchen, där förbundskaptenen upplevde att spelarna var ute för att skada svenskarna när matchen resultatmässigt var avgjord.

För Adam Larsson var det inget snack om att situationen före 3–0-målet skulle ha varit regelvidrig.

– Jag tror inte det kommer vara så mycket diskussioner. Det var en bra tackling, säger Larsson själv till SVT Sport.

Paradseger för lönnlöven

I måndagskvällens andra match slog ett stjärnspäckat Kanada enkelt värdnationen Danmark. Kanada hade inga svårigheter med att besegra danskarna och ledde redan med 5–0 innan matchen var halvvägs.

De kanadensiska målen gjordes av Ryan Nugent-Hopkins (2), Joshua Bailey, Aaron Ekblad, Jordan Eberle, Ryan O'Reilly och Tyson Jost. Jesper Jensen Aabo gjorde Danmarks tröstemål i den tredje perioden.

Danmark fick ändå ett positivt besked från NHL på måndagen när det blev klart att San Jose-spelarna Mikkel Bödker och Jannik Hansen ansluter sig till VM-truppen.

Ishockey-VM, måndagens sena matcher:

Sverige - Frankrike 4-0 (2-0, 1-0, 1-0)

Kanada - Danmark 7-1 (2-0, 3-0, 2-1)