Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisapolitiker undertecknade ett historiskt fullmäktigeavtal: "Det visar att vi vill samarbeta"

Från 2018
Hus i solsken
Bild: Yle

I måndags undertecknade de politiska grupperna i Lovisa ett fullmäktigeavtal – troligtvis det första i stadens historia.

Men vad innehåller fullmäktigeavtalet egentligen? Enligt fullmäktiges ordförande Otto Andersson (SFP) består avtalet av två stora saker.

– För det första handlar det om våra arbetssätt, och för det andra har vi försökt konkretisera stadens strategi, säger han.

Stadens strategi har fem huvudpunkter, och nu har fullmäktigegrupperna kommit överens om vilka saker de gemensamt vill jobba för.

Tanken är också att stadens tjänstemän ska kunna använda avtalet som ett verktyg i det dagliga arbetet.

– Man kan säga att avtalet ger kött på benen åt vår strategi. Det är ett bra verktyg för tjänstemännen som nu vet vad fullmäktige vill att de åtminstone ska göra. Målsättningarna ska också beaktas i nästa års budget.

Hur bra avtalet fungerar ska utvärderas en gång om året. Den första utvärderingen blir i april 2019.

Lovisa ska bli Finlands bästa småstad

Otto Andersson poängterar att avtalet är historiskt eftersom det honom veterligen är första gången ett sådant har undertecknats – både då det kommer till nya och gamla Lovisa.

Alla fullmäktigegrupper har förbundit sig att följa avtalet men man får ha olika åsikter också i framtiden.

– Fastän vi ändå kommer att föra normala politiska diskussioner visar det här att fullmäktigegrupperna i Lovisa vill samarbeta. Nu kan vi göra Lovisa ännu bättre och hoppas på att vi blir Finlands bästa småstad.

Du kan bekanta dig med fullmäktigeavtalet på Lovisa stads webbplats (pdf).