Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländsk aktivistgrupp vill hugga in 35 meter högt Trump-ansikte i smältande isberg

Från 2018
Ett isberg med USA:s presidents ansikte.
Bildtext Gruppen Melting Ice vill göra en skulptur av Donald Trumps ansikte i ett isberg.
Bild: Volodymyr Goinyk

En grupp finska miljöaktivister vill skapa en sympol för klimatförändringen i den arktiska isen.

– Vi vill inte bara bygga ett monument, utan vi vill att det här projektet ska vara större och lyfta fram klimatförändringen i ett vidare perspektiv, så att människorna skulle tala mer om klimatförändringen, säger Nicolas Prieto, som är ordförande för gruppen som heter Melting Ice.

Melting Ice försöker samla in 400 000 euro för att göra en 35 meter hög skulptur av Donald Trumps ansikte i ett isberg. Med sitt projekt "Project Trumpmore" vill gruppen bevisa att global uppvärmning existerar.

Den smältande arktiska isen har en stor symbolisk betydelse

― Nicolas Prieto

Donald Trump har sagt att han inte tror på att den globala uppvärmningen orsakas av människan, och har bland annat kallat klimatavtalet i Paris för en kinesisk konspiration.

Motorsågar och lyftanordningar

Skulpturen ska göras av flera isskulptörer, bland annat den finska isskulptören Anssi Kuosa. Det finns inte ännu någon uttänkt plats för skulpturen, men enligt Prieto är Grönland eller Island alternativ.

– Vi vill bygga den någonstans i arktisk is, eftersom den smältande arktiska isen har en stor symbolisk betydelse för klimatförändringen, säger Prieto.

Gruppen har också planer på att göra en dokumentärfilm eller dokumentärserie, och en mediekampanj för att lyfta fram sådant som berör klimatförändringen.

För att göra skulpturen behövs lyftanordningar så att konstnärerna kan röra sig runt skulpturen.

– Eftersom det här är ett så stort projekt kommer det säkert att användas motorsågar, och sedan olika verktyg som används för att göra isskulpturer, säger Prieto.

Om gruppen lyckas med sitt projekt ska de installera en kamera vid skulpturen för att strömma skulpturen när den smälter.

Diskussion om artikeln