Regeringen ställs till svars för sysselsättningspolitiken – "Piskan hjälper inte"
Vid tisdagens plenum ställs regeringen till svars för sin sysselsättningspolitik. Det är särskilt anställningsvillkoren för de unga som fått delar av oppositionen att se rött.
Det är socialdemokraterna som gått i bräschen för interpellationen som även undertecknats av Vänsterförbundet, Sannfinländarna och De gröna.
Enligt riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta (SDP) bidrar regeringens försök att luckra upp arbetsmarknaden till att öka på klyftor.
- Det finns tecken på att regeringen vill ändra vår arbetsmarknad från ett avtalssamhälle till ett diktatsamhälle. Det här är något vi ogillar skarpt.
Följ debatten om interpellationen här:

Regeringen utreder som bäst möjligheten att göra det lättare för företag med färre än 20 anställda att säga upp personal.
Det ska också bli möjligt att anställa personer under 30 år som varit arbetslösa i mer en tre månader på visstidskontrakt.
I dagens läge är utgångspunkten att arbetsgivaren alltid ska erbjuda fast anställning om det inte finns en giltig orsak till visstidskontrakten.
Feldt-Ranta tvivlar på att de här åtgärderna kommer att få önskad effekt.
- Regeringen har rätt i det att vi måste sätta fokus på de yngre arbetslösa. Men det är inte piskan som hjälper.
- När vi ser på varför dessa personer är arbetslösa så är det på grund av att de saknar en utbildning. Vår medicin är att dessa människor utbildning och förstärka deras ställning på arbetsmarknaden, inte försämra, säger Feldt-Ranta.
Syftar till att minska på företagens risker
Riksdagsledamoten Wille Rydman (Saml) delar inte Maarit Feldt-Rantas negativa uppfattning om regeringens åtgärder. Enligt honom är uppluckringarna av anställningsvillkoren en handräckning till de unga.
- I nuläget är det en stor risk för små företag att anställa ny personal. Det här gäller i synnerhet för unga och oerfarna arbetssökande.
- Egentligen ser jag det som ett sätt att förbättra de ungas situation på arbetsmarknaden genom att minska på risken för arbetsgivaren då han eller hon anställer ny personal.
Socialdemokraterna beskyller regeringen för att skapa ett diktatsamhälle. Hur besvarar du kritiken, Wille Rydman?
- Det verkar vara så att SDP lever kvar i en värld där människorna har livslånga karriärer i ett och samma företag. Men så är inte fallet i dagens värld.
Jag upplever att det är ytterst viktigt att vi kan förnya vårt arbetsmarknadssystem så att det också kan fungera i framtiden.
SFP föreslår misstroende
Av oppositionspartierna har såväl SFP som Kristdemokraterna valt att inte underteckna SDP:s interpellation.
Däremot kommer SFP att framföra misstroende mot regeringen i en egen kläm.
- Vi tycker regeringen har misslyckats i sin sysselsättningspolitik i och med att de stora reformerna har uteblivit. Vi har haft en gynnsam internationell konjunktur som Finland lyckligtvis har kunnat haka på. På det sättet ser framtiden ljusare ut än den såg ut för några år sedan.
- Samtidigt har vi förlorat en gyllene möjlighet att genomföra de reformer som expertisen är ganska enig om att borde ha gjorts, säger Adlercreutz.
Varför backar inte SFP upp SDP:s interpellation?
- Vi har andra recept på vad som borde göras. Redan för ett år sedan gar vi ett tolv punkters sysselsättningsprogram åt statsminister Sipilä som han tyvärr inte tog fasta på.
- Vi tycker att det väsentliga skulle vara att underlätta lokala avtal, att göra en reform av familjeledigheterna och att avskaffa behovsprövningen för arbetskraft utanför EU- och ETA-området, sammanfattar Adlercreutz.
