Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vad gör Trump med Iranavtalet i kväll? Här är 5 scenarier

Från 2018
Uppdaterad 08.05.2018 21:29.
Donald Trump
Bildtext Irans president Hassan Rouhani har hotat USA med motåtgärder om USA drar sig ur kärnavtalet.
Bild: AFP

USA:s president Donald Trump väntas i kväll klockan 21 finsk tid meddela om USA ska hoppa av avtalet om Irans kärnprogram eller inte. Det finns flera vägar för honom att gå. Beslutet behöver inte vara ja eller nej.

Avtalet om det iranska kärnprogrammet ingicks 2015 mellan Iran å ena sidan och USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland, Kina och EU å den andra sidan.

Enligt avtalet hävdes de ekonomiska sanktionerna mot Iran i utbyte mot att Iran avstår från att tillverka anrikat uran som kan användas till kärnvapen.

Trump har meddelat på Twitter att han ger besked om sitt beslut klockan 21 finsk tid.

Enligt internationella inspektörer har Iran följt avtalets bestämmelser, men Trump har sagt att Iran inte följer avtalets anda.

Med det avser han Irans fortsatta stöd till militanta islamistgrupper i Mellanöstern och att Iran har fortsatt att testa ballistiska missiler.

Det finns inga bestämmelser om sådant i kärnavtalet. Hela avtalstexten finns här.

Men avtalet ger Iran möjlighet att återuppta anrikning av uran för fredliga syften 10-15 år efter implementeringen 2016, vilket avtalets motståndare ser som en stor risk.

USA:s nära allierade Israel har också starkt motsatt sig avtalet med Iran. Israel ser med misstänksamhet på alla eftergifter till sin ärkefiende och anklagade förra veckan Iran för att bryta mot avtalet.

Alla andra länder som är med om avtalet vill ha det kvar i nuvarande form med motiveringen att det är den bästa möjliga metoden att förhindra Iran att skaffa sig kärnvapen.

De har försökt övertala Trump att inte dra sig ur.

Tekniskt sett måste USA:s president var 90:e dag besluta att avtalet gäller för USA:s del. Var 120:e dag bör han besluta att hävandet av sanktionerna mot Iran gäller.

Bestämmelserna finns till för att upprätthålla pressen på Iran att faktiskt hålla sig till avtalet.

Hittills har Trump gjort detta, men motvilligt.

USA:s president Donald Trump utanför Vita huset.
Bildtext Donald Trump utanför Vita huset i lördags.
Bild: EPA-EFE/Zach Gibson

Fem möjligheter för Trump

Enligt tidningen Washington Post finns det fem möjliga scenarier för vad Trump kan tänkas meddela:

1. USA förbinder sig att respektera avtalet och återinför inga sanktioner.

Möjligheterna för det här är praktiskt taget noll. Trump har så pass kraftigt positionerat sig som motståndare till avtalet att det inte är möjligt rent politiskt.

2. Trump låter avtalet gälla för USA:s del en sista gång. Men han lovar häva det om 90 dagar ifall Iran inte går med på nya eftergifter.

Det här beskedet skulle ge de övriga garanterna möjlighet att ingripa mot Irans aktiviteter i Mellanöstern och landets missiltest, som Trump har hänvisat till. Men Iran har sagt att landet inte tänker omförhandla kärnavtalet.

3. USA återinför sanktionerna mot Iran men säger att de inte implementeras genast.

De övriga garanterna ges också här möjlighet att försöka påverka Iran, men det är ganska osannolikt att sådant skulle lyckas. Och Iran skulle ha ännu mindre motivation att gå med på eftergifter än vid alternativ 2.

4. Trump återinför sanktionerna mot Iran och hotar straffa alla som bryter mot dem.

Det här skulle innebära amerikanska sanktioner mot alla länder och företag som köper olja av Iran. Få länder och företag vill gå med på det nu längre. Ryssland kan tänkas göra bilaterala avtal med Iran för att försvaga USA.

5. USA inför ännu mer sanktioner än de som gällde innan avtalet ingicks.

Trump kan exempelvis tänkas införa sanktioner mot hundratals iranska företag och enskilda personer. Det här scenariot är det mest aggressiva av alla och kan innebära att avtalet kollapsar helt.

Diskussion om artikeln