Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

“Musiken ger mig kraft och livsglädje” - nya orkesterverk av tonsättare med funktionsvariationer framförs på Nationaloperan

Från 2018
Uppdaterad 08.05.2018 17:33.
sakari leppänen
Bildtext Sakari Leppänen (här med sin handledare Maija Sihvonen från Sibelius-akademin) har komponerat orkesterstycket Rakkaus pelastaa maailmaa, som uppförs på Nationaloperan på onsdag under konserten Kuule, minä sävellän!
Bild: Yle / Jussi Mankkinen

Kuule, minä sävellän! ger åtta personer med funktionsvariationer möjligheten att komponera egna orkesterverk. Onsdagen den 9 maj kulminerar projektet i en gratiskonsert på Nationaloperan, där de nyskrivna verken framförs av proffsmusiker.

- Jag har komponerat en somrig kärlekssång, berättar Sakari Leppänen, som är en av åtta debuterande kompositörer inom ramen för projektet Kuule, minä sävellän!

Verket Rakkaus pelastaa maailmaa innehåller också mystik, spänning och åskstormar.

Leppänen studerar musik vid Resonaari, en musikskola för personer med funktionsvariationer. I år deltar Resonaari i Kuule, minä sävellän! - ett samarbete mellan Helsingfors stadsorkester, Musikhuset, Radions symfoniorkester, Konstuniversitetets Sibelius-akademi, Finlands Nationalopera och New York filharmonikerna.

Projektet startades år 2011 och tidigare år har det varit barn och ungdomar som fått pröva på att vara tonsättare. Och i år är det alltså personer med funktionsvariationer som står för de nyskrivna verken.

rakkaus pelastaa maailmaa
Bild: Yle / Jussi Mankkinen

Varje deltagare har fått hjälp av en egen handledare ur en grupp studerande i musikpedagogik från Sibelius-akademin. Tonsättaren Dante Thelestam har sedan coachat de studerande, och tillsammans har de arrangerat verken. Processen har hållit på i månader, berättar Thelestam.

- Först började vi med gruppövningar och improvisation där vi lärde känna varandra och övade på att våga säga vad det är man vill uttrycka. Sen tog vi itu med själva styckena.

Många började med att skriva en berättelse och fortsatte sedan med att göra musik på basis av handlingen. Andra byggde upp stycket genom att helt enkelt sätta sig ner vid pianot och hitta på en melodi. En del improviserade med sitt eget instrument, till exempel trummor eller gitarr.

Det är lätt att jobba med människor som har en klar vision

Emilia Hoving, dirigent

Under hela processen ställde handledarna frågor. Hur låter det här? Vilket instrument kunde spela den här melodin? Handledarna förhandlade med tonsättarna, och så småningom blev det färdiga musikstycken.

- Det här är ett superroligt jobb! Det får också mig att komma tillbaka till grunderna av vad det egentligen är att tonsätta. Att våga säga sina egna idéer. Det blir förstås fantastiskt att höra de färdiga styckena under slutkonserten. Det är mycket rörande att se de olika personligheterna komma fram i musiken, säger Dante Thelestam.

Emilia Hoving är dirigent för onsdagens konsert. Hon håller med om att verken är mycket personliga.

- Alla kompositörerna är mycket säkra på vad de vill säga och hur de vill att styckena ska låta, vad de vill ha för atmosfärer. Det är lätt att jobba med människor som har en klar vision, säger hon.

kuule, minä sävellän
Bild: Yle / Jussi Mankkinen

Under repetitionerna med orkestern är hon i ständig dialog med kompositörerna och deras handledare. Musikpedagogikstuderandena har lärt känna kompositörerna på djupet, och kan vid behov agera språkrör för dem.

Hennes jobb inom Kuule, minä sävellän! skiljer sig överraskande lite från hur det är att framföra verk av proffstonsättare. Det är alltid viktigt för henne att veta vad en kompositör tänker eller vill med sitt verk.

- Jag berättar hur jag känner, vad det är hon tar fram i tolkningen och så diskuterar vi frågor om artikulation och balans, vilket instrument man vill att ska komma fram och så vidare.

Jag fick riktigt kalla kårar när jag hörde orkestern spela mitt stycke. Musiken ger mig kraft och livsglädje. Jag skulle inte kunna leva utan musik

Sakari Leppänen, tonsättare

Arbetet med Resonaaris elever är ändå extra inspirerande.

- Man kommer ganska nära deras tankevärldar, det är jättefint. Samtidigt handlar det om teman som har inspirerat kompositiörer i flera hundratals år, såsom natur, kärlek och vänskap.

Sakari Leppänen är både lite nervös och mycket förväntansfull inför onsdagens konsert på Nationaloperan. Han har spelat gitarr i 14 år och har tidigare både komponerat och uppträtt med egna poplåtar, men det här är hans första orkesterverk.

- Jag fick riktigt kalla kårar när jag hörde orkestern spela mitt stycke. Musiken ger mig kraft och livsglädje. Jag skulle inte kunna leva utan musik, säger Leppänen.

Kuule, minä sävellän! - konsert onsdagen den 9 maj klockan 15 på Nationaloperan. Konserten är avgiftsfri och öppen för alla.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln