Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iranska flyktingar tar sig till Serbien som turister – men för många tar drömmen om Europa slut vid den ungerska gränsen

Från 2018
Ungerns gränsstängsel mot Serbien
Bildtext Ungerns gränsstängsel mot Serbien
Bild: Yle/Daniel Olin

Serbien och Iran ingick avtal om visumfrihet i höstas. Sedan dess har tusentals iranska dissidenter tagit sig till Serbien som turister men få av dem har återvänt hem. Istället försöker många iranier ta sig vidare från Serbien till EU. Men vid porten till Europa går drömmen om ett bättre liv för i kras för många.

Inklämd mellan stora odlingsåkrar i norra Serbien nära gränsen till Ungern finns ett öppet flyktingläger. I ett av de små rummen i en av de större byggnaderna har två iranier, en pappa med sin son, bott de senaste månaderna.

Pappan Mahmud kom till Serbien i höstas, han landade i Turkiet och tog sig därifrån vidare till Serbien.

Flyktingläger i norra Serbien
Bildtext Flyktingläger i norra Serbien
Bild: Yle/Daniel Olin
Flyktingläger i norra Serbien
Bildtext Finns många barn på flyktinglägret i norra Serbien
Bild: Yle/Daniel Olin

Vi sätter oss på en bänk i skuggan. Den serbiska vårsolen värmer starkare än den finländska sommarsolen.

Mahmud plockar upp telefonen ur fickan och ringer sin son som fortfarande sover trots att det snart är lunchtid.

- Han spelar på sin telefon långt in på natten, säger pappan på en knackig engelska.

Den något morgontrötta 14- årige sonen Amir sätter sig ner och berättar på en god engelska att han flög till Serbien via Moskva för några månader sedan, hans mamma följde honom till Belgrad men hon flög sedan tillbaka till Iran. Föräldrarna är skilda.

- Vi kan på grund av att vi hör till en religiös minoritet inte bo kvar i Iran, vi är bahaijer, förklarar Amir.

Iranska pappan och sonen bor på ett flyktingläger i Serbien
Bildtext Amir och pappan Mahmud
Bild: Yle/Daniel Olin

Hans pappa tillägger att Iran är vackert land men har en regering som förföljer mänskor som inte är muslimer.

- Det fanns ingen annan möjlighet än att åka bort, annars kunde det ha gått dåligt.

Iranier behöver sedan i höstas inget visum för att komma in i Serbien och det var därför den iranska pappan och sonen sammanstrålade just i den serbiska huvudstaden Belgrad.

I Europa är det bara Serbien och Turkiet som ingått avtal om visumfrihet med Iran. Ingendera av dessa två länder är EU-medlemmar.

- Iran har öppnat dörren till Serbien för att mänskor som inte är av samma åsikt som regeringen kan lämna landet. Det är politisk taktik från regeringens sida, de vet att iranier som vill till Tyskland och Österrike måste ta sig dit via Serbien, säger pappan Mahmud.

Serbien blivit ett populärt resmål för iranier

Serbien har sedan visumfriheten togs i bruk blivit ett populärt resmål för iranier. Enligt den serbiska regeringen var tanken just att få fart på turismen och handeln mellan länderna.

Sedan några månader tillbaka finns det även två direkta flyg mellan Teheran och Belgrad varje vecka.

På flygen finns det få lediga platser, berättar Alina Podboronova som arbetar på en av de större resebyråerna i Belgrad.

- Visumfriheten är en stor sak för många iranier, det är som ett andetag av frisk luft. Nu kan iranierna resa hit utan att behöva gå via ambassaden. Det är bara att köpa en flygbiljett och ta sig till Serbien.

Alina Podboronova
Bildtext Alina Podboronova

Många av hennes iranska kunder är välbärgade. De har råd att bo på fina hotell och betalar gärna för olika aktiviteter.

- Många gillar att testa på olika maträtter, dansa och sjunga med våra lokala guider.

Men de flesta iranier som flyger till den serbiska huvudstaden anlitar inte resebyrån. De är inte i Belgrad för att turista utan för att stanna i Europa för gott.

Det finns inga exakta uppgifter men kring tusentals iranier har de senaste månaderna låtit bli att använda returbiljetten.

Rados Djurovic är chef för den serbiska flyktingorganisationen Asylum Protection Center. Han berättar att det finns många olika orsaker till att de lämnar sitt hemland

- Många av dem flyr politisk och religiös förföljelse, de har motsatt sig regeringen, deltagit i protester. Många är även unga som har samma värderingar som i väst och vill bo här istället.

Rados Djurovic
Bildtext Rados Djurovic

Enligt Djurovic har 300 iranier sökt asyl i Serbien under årets första tre månader. Motsvarande siffra för ifjol höstas var 500.

- Men de allra flesta vill inte stanna i Serbien utan att ta sig vidare. Vi vet inte hur många som beslutat att inte återvända till Iran. Men jag kan tänka mig att det är frågan om tusentals.

Gränsen till EU-landet Ungern är stängd

Men om det är enkelt för iranierna att ta sig Serbien så är vägen till EU betydligt svårare.

I centrum av Belgrad träffar vi flera unga iranier som hoppas kunna ta sig vidare från Serbien.

Kamal, en ung iransk kurd, berättar att han flög direkt till Belgrad för en månad sen efter att blivit dömd till fängelse och 80 piskrapp för att ha druckit alkohol.

Kamal är en iransk migrant som försöker ta sig över gränsen till Ungern
Bild: Yle/Daniel Olin

Han säger att veckorna i Serbien inte har varit lätta. Han blev rånad av afghanska migranter och hans försök att sig över gränsen till EU har gått snett.

- Vi försökte ta oss genom skogen till fots, men polisen i Ungern hittade oss och grep oss. Vi har också försökt gömma oss i en långtradare men de hittade oss även då och vi blev skickade tillbaka.

Gränsen till Ungern är stängd

Vid gränsen mellan Serbien och Ungern möts man av det omkring 150 kilometer långa stängslet som den ungerska premiärministern Viktor Orban lät bygga vid gränsen till Serbien.

Ungerns gränsstängsel mot Serbien
Bildtext Ungerns gränsstängsel mot Serbien
Bild: Yle/Daniel Olin

Det är så gott som omöjligt att ta sig över det höga taggtrådsstängslet som är utrustat med både värmekameror och på sina håll även elektrifierat.

Delar av det ungerska gränsstängslet är elektrifierat
Bild: Yle/Daniel Olin
Ungersk polis patrullerar vid gränsen
Bildtext Ungersk polis patrullerar vid gränsen
Bild: Yle/Daniel Olin

Vid närheten av en gränsövergång finns det en port i stängslet. Varje vecka släpps en handfull migranter in till Ungern. De placeras sedan i baracker vid gränsen i väntan på att deras asylansökan behandlas.

- De flesta av dem som släpps in sänds efter en tid tillbaka till Serbien, det är inte bara Ungern utan också Kroatien som återsänder mänskor till Serbien, säger Rados Djurovic.

Migranter och flyktingar är därför tvungna att använda sig av smugglare.

- Migration är som vatten, det finns alltid en ny väg att ta sig fram. Men det är en farlig väg för många.

Varje vecka släpps en handfull migranter och flyktingar genom denna porten till Ungern
Bildtext Varje vecka släpps en handfull migranter och flyktingar genom denna port till Ungern
Bild: Yle/Daniel Olin

Djurovic säger att iranierna i regel har mer pengar än andra migrantgrupper men mindre erfarenhet av smugglare. Det är därför de ofta blir utnyttjade av skupelfria smugglare.

- Gamar inom smuggelnätverk försöker ta deras pengar och lyckas med det. Många iranier blir lurade på tusentals euro och tvingas stanna i Serbien utan framtidsutsikter.

Serbien en återvändsgränd?

Kamal, en av de unga iranierna vi träffar i centrum av Belgrad, säger att han inte kan återvända till Iran. Han tänker fortsätta att försöka ta sig till EU.

- Vårt mål är att ta oss till Tyskland, Finland eller Sverige och sedan ansöka om asyl där. Vi tänker fortsätta försöka, om vi inte lyckas så dör vi här eller så begår jag självmord till slut.

Mahmud drömmer om en framtid i ett EU-land
Bildtext Mahmud drömmer om en framtid i ett EU-land
Bild: Yle/Daniel Olin

Också på flyktinglägret i norra Serbien säger Mahmud att för honom och hans son Amir är Serbien bara en mellanetapp. Också de hoppas en dag bli insläppta till EU.

- Kanske om några veckor, säger Mahmud förhoppningsfullt.

Men det tar förmodligen betydligt längre än så. För många iranier har Serbien blivit en återvändsgränd.

Diskussion om artikeln