Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fartygstrafiken på Östersjön allt tuffare – nytt fartyg konkurrerar om både passagerare och frakt

Från 2018
Bollhavet på m/s Finnswan med en bild av barnens maskot, båten Swante, på väggen.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Några glada hundar svansar ombord med sina mattar, husbilsägare kopplar sina bilar till båtens elnät och en barnfamilj kommer glatt skrattande emot i korridoren.

Men i övrigt är det rätt så tyst ombord.

– Här finns ingen karaoke och inget festande. Underhållningen får du stå för helt själv, säger kapten Mathias Fröberg på m/s Finnswan.

Kapten Mathias Fröberg på m/s Finnswan.
Bildtext Mathias Fröberg.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Och skulle det inte vara för de mer än 100 långtradarna som en efter en brummar ombord skulle man kunna tro att det här är en minikryssning mellan Åbo och Stockholm. Men ombord på Finnlines ropaxfartyg är frakttrafiken minst lika viktig som passagerarna.

En ökning med nästan 1,5 kilometer filmeter

– I fjol hade Finnlines mer än en halv miljon passagerare, och som du ser så är det mycket långtradare till och med på en tisdag förmiddag. Vi konkurrerar både på passagerar- och på fraktsidan, säger Staffan Herlin, kommersiell direktör för Finnlines.

M/s Finnswan.
Bild: Finnlines

På tisdagen åkte rederiets m/s Finnswan (tidigare m/s Nordlink) på sin första resa från Nådendals hamn, via Långnäs till Kapellskär. Hon har sammanlagt 4,2 kilometer filmeter. Jämfört med det tidigare fartyget på linjen, m/s Finnclipper, är det en ökning med nästan 1,5 kilometer.

– Det ryms mer än 500 passagerare ombord, sådana som vill resa lugnt och som har tid att njuta av vår vackra skärgård, säger Fröberg, som på Finnswan nu för första gången är ordinarie befälhavare på ett fartyg.

M/s Finnswan i Nådendals hamn.
Bild: Linus Hoffman / Yle

– Gladast är jag över att ansiktslyftningen har lyckats så bra, och över att vi har en bra besättning som har roligt ombord.

Förnyad, men utan onödig lyx

Fartyget har förnyats, men det är inte med några lyxiga restauranger eller shoppinggator, som de två andra större rederierna på Östersjön satsat på. Den bruna färgskalan finns kvar, taxfreebutiken har ett basutbud och lastdäcket är stort.

Fartygshytt med rostbrunt täcke och ett foto med en segelbåt på väggen på m/s Finnswan.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Det här är fortfarande ett frakt- och passagerarfartyg, men komforten och servicen har förbättrats mycket.

En annan nyhet är att fartyget är flaggat in till Finland.

Samtidigt har Finnlines ändå fått kritik för att man förra veckan meddelade om att tre nya rorofartyg beställs från Kina.

– Vi skulle säkert beställa från Finland om Finland skulle vara konkurrenskraftigt på det här segmentet. Ett rorofartyg är ändå relativt enkelt att bygga, där behövs inte så mycket specialkunskap som i de isbrytare och lyxkryssare som byggs i Finland, säger Herlin.

Ansiktslyftning såväl för fartyget som för Nådendals hamn

Det nya fartyget på linjen har också inneburit ombyggnadsarbeten i Nådendals hamn, där hamnen nu kan ta emot större fartyg och fler långtradare, och man kan numera ta hand om fartygens avloppsvatten.

Mer än hundra långtradare och husbilar väntar i Nådendals hamn på att få åka ombord på Finnlines ropax-fartyg mot Kapellskär.
Bildtext Mer än hundra långtradare väntade på tisdag morgon att få köra ombord på m/s Finnswan.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Finnlines har i det här skedet inga planer på att på nytt ta i bruk passagerarterminalen, utan passagerare till ropaxfartygen måste ha ett fordon för att köra ombord.

– Du måste minst ha en cykel för att få åka ombord. Vi har mycket cykelturister som reser med oss på sommaren, säger kapten Fröberg.

Diskussion om artikeln