USA drar sig ur Iranavtalet – vill hitta en riktig och långvarig lösning
USA:s president Donald Trump meddelar att USA drar sig ur avtalet om Irans kärnenergiprogram och återinför alla sanktioner som avtalet hävde. USA ger inte längre tomma hot, sade Trump.
– Vi kan inte förhindra en iransk atombomb med de ruttnande strukturerna i det gällande avtalet.
Trump mötte den samlade pressen i Vita huset på tisdag kväll finsk tid. Washington Post hade på förhand listat fem möjliga alternativ för hur president Trump kunde tänkas agera.
Han väljer att inte visa Iran mer tålamod.
– Det här avtalet borde aldrig ha hänt. Det har inte bringat lugn eller fred och kommer aldrig att göra det, sade Trump medan han gick igenom avtalets alla brister enligt honom.
... vi tillåter inte att en regim som ropar "Död åt Amerika" får tillgång till jordens dödligaste vapen
President Donald Trump
Om USA tillåter att avtalet fortlöper kommer det resultera i en kärnvapenkapprustning i Mellanöstern, motiverade Trump.
Signal till Nordkorea
Förutom att införa de gamla sanktionerna som hävdes i och med Iranavtalet, kommer USA att införa ytterligare nya ekonomiska sanktioner mot landet. Dessutom kan andra länder som stöder Iran straffas med sanktioner.
– Vi tillåter inte att amerikanska medborgare hotas med undergång, och vi tillåter inte att en regim som ropar "Död åt Amerika" får tillgång till jordens dödligaste vapen.
Trump tillade att USA dessutom har bevis från israeliska underrättelsekällor att Iran ljugit och fuskat med avtalet. Israels Benjamin Netanyahu säger att han står bakom Trump och hans "modiga" beslut till hundra procent. Likaså meddelar Saudiarabien.
I stället vill USA förhandla fram ett långvarigt avtal som absolut sätter stopp för alla framtida initiativ från Irans sida att anrika uran och i längden utveckla kärnvapen. Enligt Trump är han villig och redo att förhandla med Iran när landet känner sig redo.
Samtidigt sänder Trumps beslut en signal till Nordkorea att USA inte accepterar bristfälliga avtal. Det säger presidentens säkerhetsrådgivare John Bolton.
Reaktioner: Djup besvikelse och allvarligt misstag
Inför Trumps tillkännagivande, förde EU i sista minuten diskussioner med Teheran där man försäkrade att unionen fortsättningsvis står bakom överenskommelsen.
Frankrike, Storbritannien och Tyskland har in i det sista också försökt övertala Trump att inte häva avtalet för USA:s del. Även Ryssland och Kina stöder avtalet.
Att lämna Iranavtalet har till exempel Ryssland kallat för ett av Washingtons största utrikespolitiska felsteg, medan EU varit tydligt med att avtalet fungerar och att det inte får äventyras.
– Jag är speciellt oroad över kvällens tillkännagivande om nya sanktioner, säger EU:s höga utrikespolitiska representant Federica Mogherini som försäkrar att EU är fast beslutet att bevara avtalet.
Moskva uppger att man är djupt besviken och att Washingtons beslut trampar ner internationella normer.
USA:s tidigare president Barack Obama som ingick avtalet med Iran säger för sin del att Trumps beslut är omdömeslöst.
– Jag tycker att valet att riskera avtalet utan några iranska överträdelser är ett allvarligt misstag, säger Obama.
FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar alla länder som undertecknat avtalet att stå fast vid sina åtaganden.
Iran: Psykologisk krigföring
Iran sade tidigare under dagen att man kommer svara på Trumps agerande med åtgärder som tryggar landets egna intressen.
I ett tv-sänd tal på tisdag kväll, efter Donald Trumps egen presskonferens, sade president Hassan Rouhani att Iran fortsättningsvis kommer att vara en del av ett internationellt avtal, även utan USA.
– Om vi åstadkommer avtalets mål i samarbete med andra medlemmar, kommer det att bestå, sade Rouhani.
Enligt den iranska presidenten har president Donald Trump en historia av att undergräva internationella avtal och liknade agerandet vid psykologisk krigföring.
Rouhani hoppas kunna diskutera saken med EU, Ryssland och Kina, men meddelade samtidigt att Iran kommer att förbereda sig för att återuppta anrikningen av uran.
2015: Ett historiskt ögonblick
Det var i juli 2015, efter mer än tio år av diskussioner, som Iran tillsammans med USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Kina och Ryssland slutligen nådde en överenskommelse i österrikiska Wien. Representanter för respektive länder hade då suttit i intensiva förhandlingar i nästan tre veckor för att ro avtalet i hamn.
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif talade om ”ett historiskt ögonblick”.
Enligt avtalet hävdes de ekonomiska sanktionerna mot Iran i utbyte mot att landet avstod från att utvinna anrikat uran som kan användas för att tillverka kärnvapen. Men villkoren gav Iran också möjlighet att återuppta sin anrikning av uran för fredliga syften efter 10–15 år.
Det internationella atomenergiorganet IAEA har intygat att Iran hittills har följt avtalet på ett korrekt sätt, men Trump har länge uttryckt stor besvikelse.
Några av de stora stötestenarna för Trump har varit att avtalet inte omfamnar Irans missilprogram, att Iran småningom har rätt att anrika uran igen och att landet understöder militanta islamistgrupper. Allt det här upprepade han också vid tisdagens presskonferens.
Trump inledde till och med sitt tal med att kalla Iran för en terrorregim som stöder Hizbollah och al-Qaida.
Redan på 1950-talet började Iran visa intresse för kärnkraft men det var först under 2000-talet som landets ambitioner började oroa omvärlden.
Trots att Iran hävdade att det kärntekniska programmet bara hade fredliga syften, fanns misstankar om att landet försökte utveckla kärnvapen.
Här kan du läsa en utförligare översikt av Irans kärnvapenplaner från 1957 fram till 2015.
Källor: Yle, Reuters, AFP