Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bygga nytt eller flytta till Östensö skola – det är frågan för skolhemmet Lagmansgården i Pedersöre

Från 2018
Lagmansgården skolhem
Bildtext Lagmansgården
Bild: YLE/Patrik Enlund

Framtiden för skolhemmet Lagmansgården i Pedersöre borde klarna under den här månaden. Statens Senatsfastigheter utreder utrymmesbehoven men placeringen hänger i luften.

Det alternativ som kastats fram på tjänstemannahåll i Pedersöre är att flytta skolhemmet från sin nuvarande plats i Östensö by till Östensö skola. Det här förslaget möter starkt motstånd bland byborna.

En helt ny tomt i Pedersöre eller i grannkommunerna kan också komma ifråga enligt Senatsfastigheter.

I det här skedet är både Östensö skola och ett nybygge för skolhemmet bra lösningar säger Matti Salminen som på THL är ansvarig för den statliga skolhemsverksamheten.

Direktör Matti Salminen på Statens skolhem står framför ett av de hundra år gamla husen på Lagmansgården i Pedersöre.
Bildtext Matti Salminen
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Alternativ placering

Den snabbaste tidtabellen för att förverkliga ett nytt skolhem med plats för 19 elever är tre år från dagsläget enligt kundchef Jari Auer vid Senatsfastigheter.

- Vi måste också fundera på andra lösningar för skolhemmet om Östensö skola av någon anledning inte blir av för skolhemmets del, säger Jari Auer.

- Vi kommer i något skede att ta kontakt också med grannkommunerna för att höra om det finns lämpliga tomter att köpa eftersom det finns risker med förverkligandet av Östensö skola för vår del.

Lagmansgårdens nuvarande utrymmen kräver omfattande reparationer och kostnaderna bedöms som för höga för att det ska löna sig.

- Vi vill inte bygga nytt på den tomten och lämna de gamla byggnaderna att spöka på området. Det nuvarande skolhemsområdet bjuds ut till salu när det klarnar hur framtiden blir.