Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Melania Trump anklagas igen för plagiat

Från 2018
Melania Trump
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s första dam, Melania Trump, lanserade i början av veckan kampanjen Be Best för att främja ungas välmående. Men nu anklagas kampanjen för att ha plagierat en text skriven av Barack Obamas administration.

Anklagelserna handlar om den informationsbroschyr som publicerats av Melania Trump och hennes kansli i anslutning till kampanjen. Både text och grafik ska vara nästan identiska med innehållet i den tidigare utgåvan som sammanställdes under paret Obamas tid i Vita huset.

Vita huset har nu ändrat formuleringen på den webbsida som marknadsför initiativet från ”by First Lady Melania Trump …” till ”... promoted by First Lady Melania Trump” (på svenska ungefär ”av Melania Trump” till ”stödd av Melania Trump”).

Syftet med kampanjen är bland annat att uppmuntra vuxna att lära barnen hur de kan bli goda medborgare och motverka mobbning på sociala medier.

Melania Trumps kansli kritiserar i ett uttalande medierna för att de fokuserat på plagieringen i stället för att lyfta fram initiativet och dess positiva effekter.

Trumps talskrivare lånade delar av Michelle Obama 2016

Det är andra gången landets första dam anklagas för plagiat. Inför presidentvalet 2016 höll Melania Trump ett tal som lät väldigt likt det tal Michelle Obama höll på demokraternas partikonvent 2008.

Talet handlade om de värderingar Melania Trump lärt sig från sin familj.

Efter att anklagelserna om plagiat fått stor spridning i medierna medgav Trumps talskrivare Meredith McIver att hon lånat från Obama.

Det som gjorde det extra pinsamt för Melania Trump var att hon först uppgav att hon skrivit talet själv med så lite hjälp från utomstående som möjligt.

Källor: BBC, The Guardian, STT

Diskussion om artikeln