Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Silja kan förverkliga dina idéer - nya stadslotsar hjälper Helsingforsborna bestämma hur 4,4 miljoner euro ska användas

Från 2018
Silja Lindblad med Helsingfors domkyrka i bakgrunden.
Bildtext Årets Dumsöbo år 2017, Silja Lindblad, älskar Helsingfors och ville därför bli en stadslots.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

Helsingfors presenterade på måndagen sina nytillsatta stadslotsar. Sju personer ska fungera som brobyggare mellan invånarna och staden. Silja Lindblad ville ha jobbet av en enkel orsak: "Jag älskar Helsingfors!"

Stadslotsarna är en del av Helsingfors stads plan för delaktighet och växelverkan. Tanken är att stadslotsarna ska samla in idéer från stadsborna för att sedan rösta om vilka av projekten som kan bli verklighet.

Sammanlagt kommer det finnas sju stadslotsar, som alla kommer att ha ansvar för var sitt område i Helsingfors.

Silja Lindblad är den nya stadslotsen för västra Helsingfors. Hela projektet är ännu i ett så tidigt skede att hon själv inte är säker på vad det i praktiken kommer att innebära.

- Det finns massa saker som redan händer runt om i staden som vi kan samarbeta med. Nu funderar vi på hur vi bäst ska nå ut till folk för att samla alla idéer som finns!

Lindblad har redan tidigare varit aktiv inom staden och närmiljön. Hon blev vald till årets Drumsöbo så sent som år 2017, då för hennes arbete med rekoringar för närproducerad mat.

Norra hamnen i Helsingfors
Bildtext Genom stadslotsarna får helsingforsborna möjligheten att föra fram idéer om hur staden kan bli bättre.
Bild: Mostphotos

4,4 miljoner euro för invånarnas förslag

Att bli en stadslots var ett naturligt steg för Silja Lindblad.

- Jag älskar Helsingfors och vill jobba för en bättre stad. Jag ser det som en möjlighet att höra de röster som ännu inte är så aktiva i Helsingfors. Det främjar också närdemokratin att få höra deras tankar.

Ett av verktygen som kommer att användas är så kallad deltagande budgetering. Staden har åsidosatt 4,4 miljoner euro för att förverkliga invånarnas idéer.

- Stadsbor så unga som 12 år får vara med och rösta på vad de vill att pengarna ska användas till, säger Lindblad.

Lindblad påpekar att det hela ändå inte är något som händer över en natt.

- Precis som med alla stora projekt så kan det dröja ett tag innan de blir verklighet. Vi kommer att samla in idéerna under hösten och sedan diskutera med beslutsfattarna om de olika förslagen. Under nästa vår kommer vi sedan att rösta på vilka av invånarnas förslag som vi vill att förverkligas, säger Lindblad.