Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Marthor värderar sin egendom - viktigt att kolla sina försäkringar

Från 2018
En gul stockvilla med rött tak. Många vinklar, vrår och snickarglädje
Bildtext Bromarf Marthaförenings föreningslokal är redan i sig värdefull. Inne i stockvillan finns tavlor och antika möbler.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Finlands svenska Marthaförbund har dragit i gång ett projekt där förbundet låter värdera sin egendom och vid behov korrigera sina försäkringar. Först ut är Bromarf Marthaförening.

Maria Ekman-Kolari och Annika Jansson tittar på två gamla tennisracketar.
Bildtext Antikexpert Maria Ekman-Kolari och Marthaförbundets verksamhetsledare Annika Jansson synar några gamla tennisracketar som finns inne i Villa Mechelin i Bromarv. De har kanske använts av marthorna Cely Mechelin och Vera Hjelt.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

I Svenskfinland finns marthaföreningar som äger både föreningshus och en hel del lösöre.

I många fall är möbler, tavlor, husgeråd och textilier donerade av gamla marthor. Det kan alltså gömma sig en hel del värdefulla saker i föreningshusen, men allt är inte heller guld som glimmar.

Marthaförbundet kommer nu att låta värdera en del av sin egendom och vid behov också göra vissa korrigeringar vad gäller förbundets och marthaföreningarnas försäkringar.

MAria Ekman-Kolari, Annika Jansson, Monika Mäkelä, Nina Bergman, Marika Danielsson, Maj-Britt Malmén står och sitter ute på verandan, huvudingången till Villa Mechelin i Bromarv
Bildtext Maria Ekman-Kolari, Annika Jansson, Monika Mäkelä, Nina Bergman, Marika Danielsson och Maj-Britt Malmén njuter av vårsolen innan det är dags att ta en titt på huset och lösöret.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Marthaförbundets verksamhetsledare Annika Jansson passar samtidigt på att besöka marthaföreningar i Svenskfinland.

Hon och ekonomichef Monika Mäkelä är rätt nya på sina poster. De har båda kommit till Bromarv, tillsammans med Marthaförbundets administrativa assistent Marika Danielsson och antikexpert Maria Ekman-Kolari.

- Som ny verksamhetsledare vill jag veta var Marthaförbundet är verksam och lära känna vår historia, säger Annika Jansson.

Marthorna i Bromarv värdar vid första värderingen

Först ut är Bromarf Marthaförening, som är nästan lika gammal som det snart 120-åriga Marthaförbundet.

Verandan till en gul stockvilla. Korgstolar, en brun dörr.
Bildtext Villa Mechelin har en veranda med en havsutsikt som inte går av för hackor.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Kyrkslättbon Annika Jansson har tidigare bott i Ekenäs och har kört förbi Villa Mechelin flera gånger när hon har besökt Bromarv.

Villan ägs i dag av Bromarvmarthorna, men det var senator Leo Mechelin som 1903 lät bygga den vackra stockvillan i Bromarv kyrkoby.

- Sommarvillan var en julklapp till dottern Cely, berättar Maj-Britt Malmén, ordförande för Bromarf Marthaförening.

Maj-Britt Malmén
Bildtext Bromarf Marthaförenings ordförande Maj-Britt Malmén brukar ibland guida gäster som vill veta mera om de starka kvinnor som bodde i Bromarv om somrarna och höll till i Villa Mechelin
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Cely Mechelin vistades så gott som alla somrar i Bromarv. Hon var också Marthaförbundets andra ordförande efter Lucina Hagman.

Mechelin var god vän med Vera Hjelt, Finlands första kvinnliga yrkesinspektör och Bromarf Marthaförenings första ordförande.

Vera Hjelt hyrde i sin tur, tillsammans med Fanny Tavaststjerna, en stuga i Bromarv och de här tre väninnorna kom att kalla sig själva Vänskapsbolaget.

Tre porträtt på en brun stockvägg. Oljemålningar som föreställer tre kvinnor; Fanny Tavaststjerna, Cely Mechelin och Vera Hjelt
Bildtext Fanny Tavaststjerna, Cely Mechelin och Vera Hjelt hänger ännu ihop i Villa Mechelin, numera som porträtt.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

När Cely Mechelin dog år 1950 testamenterade hon sitt sommarhus, Villa Mechelin, till Bromarf Marthaförening.

Lika illa att vara överförsäkrad som underförsäkrad

Det är i Villa Mechelin sällskapet från Finlands svenska Marthaförbund samlas tillsammans med antikexpert Maria Ekman-Kolari.

- Vi ska titta vad allt som finns här och hurdan försäkring marthorna behöver. Numera är det kunderna själva som måste anmäla vad man äger och så betalar man försäkringspremier enligt det, säger Maria Ekman-Kolari.

Maria Ekman-Kolari.
Bildtext Maria Ekman-Kolari har under årens lopp gjort en del fynd på vindsvåningar. Också i Bromarv fanns det vissa saker som hon ville titta närmare på.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

- Vanligtvis är vi under- eller överförsäkrade. Det är väldigt sällan vi är på rätt nivå med försäkringsvärdet, tillägger hon.

Ekman-Kolari berättar att försäkringsbolagen gärna ser att vi överförsäkrar, men om något sedan händer konsulterar bolaget en expert och betalningen sker enligt expertens värdering och utlåtande.

Vid underförsäkring är det lika illa, ägaren får inte ersättning enligt rätt värde.

Maria Ekman-Kolari ska värdera möbler, tavlor och annat lösöre som är av större intresse och eventuellt värde, men hon blir betagen redan av själva huset.

En gul stockvilla med rött tak. Många vinklar, vrår och snickarglädje
Bildtext Villa Mechelin är ritad av arkitekt Harald Neovius. Stockvillan byggdes i rask takt. Den stod klar efter knappt ett halvår.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

- Villa Mechelin för tankarna till Halosenniemi i Tusby och till konstnär Pekka Halonen. Jag kommer också att tänka på Sibelius. Man blir riktigt varm om hjärtat.

- De här konstnärerna har bott i liknande, fantastiska villor där de sedan har skapat, njutit och sett skönheten i livet.

En med gult tyg klädd soffgrupp från 1700-talet, ett bord med vit bordduk, en antik byrålåda
Bildtext Den gula soffgruppen fanns tidigare i senator Leo Mechelins bostad i Helsingfors. I bakgrunden kan man se den så kallade bukbyrån.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Antikexpert Maria Ekman-Kolari har redan hunnit se en vacker, italiensk takkrona och en gammal rokokobyrå från 1760-talet.

Det är en så kallad bukbyrå som till formen ska påminna om en gravid kvinna. Formen på byrån berättar också att möbeln kommer från Stockholm, förtydligar Maria Ekman-Kolari.

Marthorna som samlats i Bromarv lyssnar uppmärksamt på vad Ekman-Kolari berättar.

Kolla försäkringarna regelbundet

- Det är viktigt att vi tar hand om våra saker och försäkrar dem på rätt nivå, säger Marthaförbundets verksamhetsledare Annika Jansson.

Annika Jansson
Bildtext Marthaförbundets verksamhetsledare Annika Jansson kommer att åka till flera marthaföreningar och hus i Svenskfinland.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Villa Mechelin värms inte upp vintertid. Det enda som är varmt är köket och toaletten.

Trots det har bland annat den tygbeklädda, gamla soffgruppen och rokokobyrån klarat sig utan några som helst skavanker.

- Jo, här finns inget mögel. När vi ordnar guidningar brukar många säga att det är tack vare att stockhuset hålls kallt på vintern och att det blåser genom väggarna som möblerna står sig hela och stadiga utan att trädelarna torkar och krymper, säger Maj-Britt Malmén, ordförande för Bromarf Marthaförening.

Vad gäller försäkringar säger Malmén att det är viktigt att de kollas regelbundet.

ett svartvit foto på en brun stockvägg. Fotografiet föreställer Ekobyn Näckrosen i Bromarv kyrkoby.
Bildtext Det svartvita fotografiet föreställer ekobyn Näckrosen som marthorna i Bromarv har låtit bygga efter att marthaföreningen sålde sina aktier i Nokia.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

- Förutom Villa Mechelin har vi också allaktivitetshuset Villa Vera och ekobyn Näckrosen. Så jo, vi har mycket försäkringar, säger Bromarvmarthan Maj-Britt Malmén.

Diskussion om artikeln