Den svenska hitmaskinen – mannen bakom Hooked on a feeling och Movie Star lade grunden för det svenska musikundret
Det är tack vare Bengt Palmers som man ännu i dag kallar Sverige för det musikaliska underlandet. Han producerade världshittar som Hooked on a feeling och Movie Star. Samtidigt lade han grunden för dagens svenska superproducenter som Max Martin som han har stor respekt och uppskattning för. Men han känner också en oro för hur personer mår i en så stenhård bransch som musikindustrin är i dag.
Vi kommer överens om att träffas i hans villa på Lidingö och utan omsvep säger han att han kommer och hämtar mig med bil från tunnelbanestationen. Och mycket riktigt på minuten dyker han upp.
Under resan frågar jag om han alltid är lika exakt på minuten och svaret är som från en grundkurs för musikproducenter.
- Om jag hade varit fem minuter försenad så hade jag tagit fem minuter av din tid. Dom minuterna får du aldrig tillbaka.
Producentjobbet är en märklig blandning av disciplin, flexibilitet, psykologiskt öga och framför allt ett bra öra för hitlåtar. Efter att ha pratat med honom bara i några minuter så får jag genast en bild av Bengt Palmers.
Han är rakt på sak men klär ändå sina tankar och visioner i filosoferande formuleringar.
Genombrott som 20-åring
Han startade karriären som anställd vissångare på Sveriges Radio. Det var tack vare segern i en vistävling som radion arrangerade och en av producenterna hade råkat höra honom.
Robban Broberg, som var programmets ursprungliga programledare, hade valt att satsa på en egen karriär och då fick Palmers chansen.
Jag måste ju göra något som är ännu bättre eller minst lika bra. Det var så jag såg på framgången.
Producenten Bengt Palmers om sin arbetsfilosofi
Men han gjorde också intervjuer med en massa artister som gästade Sverige. The Beatles, Jimi Hendrix, Frank Zappa, James Brown för att nämna några storheter.
Som 20-åring blev han anställd som producent på skivbolaget Olga och det dröjde inte länge så hade han lyckats producera två låtar som låg på första och andra plats på Tio-i-topp listan i Sverige.
Det var två coverlåtar, One way ticket och Da doo ron ron som blev hans genombrott som producent.
- Det är fullständigt obegripligt att jag som 20-åring lyckades både som producent och arrangör. Den framgången kunde ju ha gjort mig olidligt uppkäftig och arrogant, säger Palmers.
Men så blev det inte för Palmers resonerade som många idrottsmän som slagit personliga rekord också gör.
- Väldigt snabbt så börjar du att fundera på vad ska jag göra nu då för att toppa det här. Jag måste ju göra något som är ännu bättre eller minst lika bra. Det var så jag såg på framgången.
Den otroliga historien om Hougga Chakka
Och framgångarna lät inte vänta på sig. Palmers råkade vara i London 1971 och såg då artisten Johnny King som sjöng låten Hooked on a feeling i det populära tv-programmet Top of the Pops. Han hörde något i låten som föll honom i smaken så följande dag gick han och köpte skivan.
Den här måste vi spela in på skiva för publiken blir helt bananas då vi kör den
Björn Skifs om Hooked on a feeling
Han kom hem och den blev liggande på en hylla i två år tills Björn Skifs en dag funderade om Palmers råkade ha några bra låtar som han kunde rekommendera för en turné. Samarbetet mellan de två hade startat redan tidigare så de kände varann bra.
Palmers råkade tänka på låten han hade hört i London och sökte fram skivan.
Björn Skifs och hans band Blå Blues övade in den och tog den med på repertoaren. Följande gång de träffades så var Skifs helt lyrisk över Hooked on a feeling.
- Han sa, den här måste vi spela in på skiva för publiken blir helt bananas då vi kör den, berättar Palmers och skrattar åt minnet.
De gick in i studion och enligt Palmers blev det en av de lättaste inspelningssessioner han har gjort. Bandet hade arrangemanget färdigt så hans uppgift blev bara att se till att det blev dokumenterat så bra som möjligt och att det lät bra.
Och Palmers lyckades få allt att sitta rätt och lyfte fram vissa delar i låten på ett helt annat sätt än vad man hade gjort i Kings version. Man har svårt att tro att den spelades in för 45 år sedan.
Skivan sålde bra i Sverige men Palmers tyckte att den också hade ett stort potential utanför Sveriges gränser och eftersom det egna skivbolagets kontor i USA inte var intresserade så började han skicka skivan till andra bolag.
Och det bar frukt. Han fick svar från CBS som var ett av de största bolagen i USA och de var intresserade att ge ut Hooked on a feeling. Men då vaknade också Skifs eget kontor och var bokstavligen med på noterna.
- Jag är helt säker på att de inte ens hade lyssnat på skivan första gången och nu blev de skraja för sina jobb. Tänk om det skulle bli en hit för CBS tänkte de, det är bäst att vi ger ut den i alla fall, berättar Palmers.
Hitparaden fortsatte
Hooked on a feeling fick ett evigt liv och har blivit använd i flera filmer. Quentin Tarantino hade den med i kultfilmen Reservoir Dogs och så var den ledmotiv i filmen Guardians of the Galaxy. Soundtracket sålde över en miljon exemplar.
Otaliga artister har också gjort egna versioner. Vonda Sheppard gjorde sin version i TV-serien Ally McBeal och till och med David Hasselhoff kände sig kallad att sjunga den. Men Björn Skifs version är helt i en klass för sig.
Men för Palmers fortsatte hitparaden. Uppföljaren med Skifs blev Say never my love, som man ofta glömmer att nådde en fin sjunde plats också i USA.
Det är nog en av de få hitlåtar som inte har en virveltrumma
Producenten Bengt Palmers om det speciella soundet på Movie Star
Två år senare så kom Movie Star med Harpo som också blev en stor hit framför allt i Europa där den toppade listorna i många länder. Och Palmers visade vilken känsla han hade för hitlåtar. Men också för att klä dem i rätt skrud och hitta rätt arrangemang.
Movie Star var redan inspelad och det var bara en del pålägg som saknades då Palmers kände att det var något som inte satt som det skulle i arrangemanget.
Följande morgon klockan sju gick han in i studion igen och spelade om en stor del av grundkompet.
- Det är nog en av de få hitlåtar som inte har en virveltrumma säger Palmer och skrattar då vi diskuterar arrangemanget i låten.
Pappans självmord tog hårt
Men det har inte alltid varit ljusa tider i Bengt Palmers liv. I sin självbiografi, Slumpens skördar, berättar han om hur hårt det tog honom då pappan begick självmord.
Palmers hade just nått sina första framgångar som producent då pappan råkar ut för en olycka på sommarstället. Då han skall hoppa i en båt fastnar en tross kring foten så han landar med ena skuldran rakt på en sittbräda i båten.
Om det var själva olyckan eller behandlingen efter olyckan som var orsaken blev aldrig utrett men han hade en fruktansvärt smärta i hela kroppen dygnet runt. Något som han till slut inte orkade leva med.
Det tog länge för Palmers att komma över pappans död för de hade stått mycket nära varann och för en tid försvann arbetsmotivationen. Han hade alltid velat visa sin pappa hur duktig och bra han var.
Kan inte förstå sig på Max Martin
Sverige har under åren haft många producenter som jobbar med världsnamn. Men en står ovan om alla andra och det är Max Martin som 2017 fick motta det prestigefyllda Polarpriset för sina insatser inom musiken.
Det är outstanding, jag hittar inga ord för det
Bengt Palmers om Max Martins karriär
Då han kommer på tal sitter Palmers tyst en stund och innan han svarar drar han ett långt drag i sin favoritpipa.
- Han är helt otrolig och jag kan inte fatta hur det är möjligt att han har hållit sig på toppen i 20 år. Det är outstanding, jag hittar inte ord för det, säger Palmers.
Och så börjar Palmers med en jämförelse som jag faktiskt aldrig har tänkt på. The Beatles aktiva period varade i 8 år, från 1962 till 1970.
Abba med Björn och Benny från 1974 – 1982, också 8 år. Tamla Motown med Holland–Dozier–Holland, en jättehitmaskin men inte heller i så många år.
- Alla dom här här har spottat ut sig hit hit hit men inte under så många år som fu..ing, j...la Max Martin. Det är obegripligt att han inte har bränt ut sig.
- Jag förstår mig inte på honom, jag vet inte hur han har klarat det i 20 år med den press du känner på dig att hela tiden prestera bättre och bättre, säger Palmers.
Jag träffade Palmers i början april i år. Några veckor senare kommer det tragiska budet att Avicii har dött.
Underhållningsbranschen är i dag hårdare än någonsin och många har tyvärr betalat ett alldeles för högt pris för att hålla sig kvar på toppen.
Fokus på Bengt Palmers i Yle Vega lördag 12/5 kl 13.03 och repris onsdagen 16/5 kl 21.03 och på Arenan i en månad