Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

De nya stadscyklarna i Åbo har varit populära – men tekniskt strul har försvårat starten

Från 2018
Flera granngula stadscyklar står på rad på stadscykelstation i Åbo.
Bildtext Flera granngula stadscyklar står på rad på en stadscykelstation i Åbo.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Den första maj togs stadscyklarna i bruk i Åbo. Nu är det alltså möjligt att cykla omkring i staden på en granngul ”föllari”. Men hur har den första tiden gått? Har allt fungerat som det ska?

Det finns totalt 300 cyklar i det nya cykelnätverket som sträcker sig från Kuppis via centrumområdet till hamnen.

Ett 50-tal lånecyklar är parkerade på Domkyrkotorget i Åbo. Folk står med paraplyer och väntar på att få börja använda dem.
Bildtext Lånecyklarna togs i bruk den första maj.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Stella Aaltonen, projektledare vid Åbos stad projekt Civitas Eccentric, säger att den första tiden med stadscyklarna har varit riktigt positiv - trots problem.

- Folk har varit intresserade av cyklarna och registrerat sig aktivt, men tyvärr har vi haft mycket problem med själva systemet.

Många användare riskerat straffavgift

Aaltonen säger att de haft problem som de inte har kunnat förutse tidigare. Hon nämner att det bland annat strulat med registreringsprocessen och låsningen av cyklarna.

- Problem har bland annat funnits i kontakten mellan cykeln och stationen. De märker inte att de är på stationen.

Närbild på skylt för cykelstation för stadscyklar i Åbo.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Under den här veckan har det gjorts flera korrigeringar i systemen och enligt Aaltonen fungerar systemet bättre och bättre. Men en del registreringsproblem återstår.

Många användare har dessutom riskerat straffavgift eftersom det varit oklart hur man returnerar cykeln korrekt.

- Det var många som inte noterat att man ska trycka på ”okej” då man lämnar cykeln vid stationen och avslutar sin cykeltur. Det är nämligen möjligt att parkera cykeln utan att avsluta cykelturen ifall man vill fortsätta sin cykeltur senare.

På grund av väldigt många missförstånd har staden valt att ta bort straffavgiften tills alla system fungerar som de ska. Aaltonen bedömer att allt förhoppningsvis är i skick i slutet av den här veckan.

Nästan 1 000 cykelturer under tisdagen

Det finns totalt 300 stadscyklar och 34 stationer, samt 3 popup-stationer, runtom i Åbo. Stationerna vid Åbo slott, hamnen och Mikaelskyrkan är ännu inte installerade och i juli och augusti kommer ytterligare två popup-stationer att installeras på Runsala.

Stadscykelstationer i Åbo.
Bildtext Stationer i Åbo.
Bild: Åbo stad.

Trots teknikstrulet har intresset för stadscyklarna varit stort. Under tisdagen gjordes totalt 945 cykelturer med stadscyklarna av totalt 399 användare.

- Vi skulle säkert ha ännu fler användare utan alla tekniska problem. Vi har fler som registrerat sig som användare, men som av någon anledning inte kunnat använda cyklarna. Men det utreds för tillfället.

Under dagen brukar de flesta cyklar finnas i centrumområdet, speciellt vid Kristinegatan, medan cyklarna används mer aktivt kring Martins och Ikituuri under kvällarna, konstaterar Aaltonen.

Åboborna vill ha ännu fler stationer

Enligt Aaltonen testar man nu hur placeringen av stationerna fungerar. Många har hört av sig till staden med önskemål.

- Vi ska först se till att allt fungerar. Sen ska vi utreda möjligheterna att utvidga. Många har önskat stationer speciellt kring Martins och Port Arthur.

Bland dem som lyckats registrera sig och faktiskt använda stadscyklarna har responsen varit god.

Aaltonen konstaterar också att cyklarna blivit välbehandlade och inte blivit utsatta för något ofog.

Närbild på sadlar på gula stadscyklar i Åbo.
Bild: Yle/Peter Petrelius

- Responsen har varit jättebra. Många tycker att cyklarna är lätta och bekväma att cykla.

Dessutom får korgen på cykeln pluspoäng.

- Vi har fått positiv respons för att stationerna passar bra in i miljön, att de smälter in och är diskreta.

Sopsaltad cykelrutt nästa vinter igen

Förra vintern togs en 12 kilometer lång testrutt för vintercykling i bruk i Åbo centrum. I stället för att ploga cykellederna användes sopsaltning för att hålla halkan borta.

Aaltonen bekräftar att vintercykelrutten kommer att tas i bruk nästa vinter igen. Den sopsaltade cykelrutten kommer att testas på samma rutt nästa vinter. Efter det kommer staden att bestämma ifall det blir en fortsättning på projektet eller inte.

- De har fått massor med positiv respons. Många har valt att cykla också på vintern tack vare de saltade cykelvägarna. Människor märkte att saltmetoden hade en tydlig betydelse för testrutten. Det visar hur viktigt det är med vinterunderhåll av vägarna.

Ett gäng cyklister står vid trafikljuset i centrala Åbo.
Bild: Yle/Adrian Perera

Sopsaltning innebär att man först sopar bort snön och sedan saltar vägen. Med den här metoden ska gatan hållas fri från snö utan att snön packar sig till en hård yta.

Diskussion om artikeln