Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rinnande näsor och kliande ögon ger stora besvär den här våren – extra mycket björkpollen i luften

Från 2018
Närbild på björkgren och en pollenallergiker som snyter i en näsduk i bakgrunden.

Den här våren är extra tuff för alla björkallergiker. Just nu blommar björkarna för fullt i södra, sydvästra och delar av mellersta Finland. Blomningen är kraftigare jämfört med de tre senaste åren.

Peik Nordström är en av de finländare som lider av björkpollenallergi. I år har symptomen ändå varit under kontroll tack vare mediciner.

Björkpollen.
Bild: Yle/ Risto Salovaara

– Just i år så har det faktiskt inte varit så farligt. Jag äter medicin och har inte plågats i år av symptomen. Men det varierar från år till år.

En oavbruten känsla av kliande ögon och en rinnande näsa - så beskriver Nordström symptomen då läget är som värst.

– Jag vill minnas att 2014 var ett extremt år. Det var samma år som man kunde hitta sin bil under ett tunt lager av pollenpulver, minns Nordström.

Pollenmängden är riklig i år

Enligt Finlands allergi-, hud- och astmaförbund lider cirka 20 procent av finländarna av någon form av allergi.

Åbo universitet publicerar en pollenrapport dagligen under pollensäsongen och enligt forskare Jukka Reiniharju är mängden björkpollen rikligare i år jämfört med tidigare år.

Profilbild på Jukka Reiniharju.
Bildtext Jukka Reiniharju.
Bild: Yle/ Nora Engström

– Läget är ganska illa just nu för de som lider av björkpollenallergi, säger Reiniharju som är projektforskare vid aerobiologiska enheten vid Åbo universitet.

Enligt Reiniharju har mängden björkpollen varit lite mindre under de tre senaste åren. Den här våren är ändå tuffare än vanligt för allergiker.

– För tillfället har mängden björkpollen nått sin kulmen här i sydvästra Finland. Mängden kommer att vara den samma i ungefär en vecka framöver, säger Reiniharju.

Mängden björkpollen varierar stort från år till år

Björkpollenmängden varierar alltså från år till år. Enligt Reiniharju beror det här på björkarnas tillväxtförhållanden.

– Det går ofta i cykler. Efter ett år med mycket rikliga blomningar så brukar nästa års blomning vara lite svagare - eller tvärtom. Efter ett år av svag blomning så brukar björkarna blomma mer rikligt följande år.

För några dagar sedan kom värmen till södra Finland efter en kall vår och under några dagar har naturen vaknat till liv. Det här ökar också på besvären.

Närbild på björkgren i blomning.
Bild: EINAR ANDRAE

– Det behövs värme för att björkarna ska börja blomma. Och då värmen kommer i så här snabbt så blommar plötsligt många björkar samtidigt. Då blir pollenmängden riklig i snabb takt. Om temperaturen är mer måttlig så är blomningen också det.

Säsongen för björkpollen kan bli lång

Pollensäsongen för allergiker inleds i mars- april då alträden blommar.

I maj är det blommande björkar som ger besvär.

En del björkallergiker får besvär redan tidigare, då björkpollen kan spridas till Finland från Baltikum och södra Sverige med hjälp av vindar.

– Den värsta tiden är nu och ungefär en vecka framåt. Men det kommer att finnas björkpollen i luften fram till slutet av maj. Även efter det kan vindarna föra med sig björkpollen från norra Finland till södra Finland, säger Reiniharju.

En björkskog en somrig dag.
Bild: YLE/ Nora Engström

Säsongen kan alltså bli lång för en del björkallergiker.

Enligt Reiniharju brukar pollenmängerna växla från år till år då det gäller blommande lövträd och speciellt björkar.

Men då det gäller gräspollen så varierar mängderna inte så mycket.

– De första gräsarterna börjar blomma i slutet av maj och gräsblomningarna fortsätter sedan till slutet av sommaren, säger Reiniharju.

Diskussion om artikeln