Finländska rotorseglet får miljöpris - "I framtiden kommer vi att se betydligt fler rotorsegel på flera olika typer av fartyg"
Den 22 maj tilldelas företaget Norsepower som ett av tre finländska företag världsnaturfonden WWF:s Climate Solver Nordic Award. Ett pris som delas ut till företag som har skapat betydelsefulla miljöinnovationer, vilket i Norsepowers fall är det mekaniska rotorseglet.
Tiina Tuurnala, vd för Rederierna i Finland, tror att den här miljöinnovationen, som nyligen installerades på rederiet Viking Lines passagerarfartyg M/S Grace, går en ljus framtid till mötes.
- Det är väldigt bra att man nu har börjat använda så här innovativa lösningar även på passagerarfartyg. Jag tror också att vi kommer att se mer av det här i framtiden.
Det är väldigt bra att man nu har börjat använda så här innovativa lösningar även på passagerarfartyg
― Tiina Tuurnala, vd för Rederierna i Finland
Rederierna i Finland är ett närings- och arbetsmarknadspolitiskt intressebevakningsorgan som företräder 25 finska rederier och totalt 105 fartyg. Viking Line var det första rederiet i världen som valde att installera ett mekaniskt rotorsegel på ett passagerarfartyg. M/S Grace är också det första fartyget som är hybriddrivet med både LNG och vindkraft.
Fördelarna som lyfts fram med ett rotorsegel är att det minskar både koldioxidutsläppen och bränsleförbrukningen. Tiina Tuurnala anser därför att Viking Lines rotorsegelsatsning på runt 500 000 euro är en bra investering.
- Att investera i ett rotorsegel som Viking Line har gjort på sitt fartyg M/S Grace är en lösning som lönar sig på lång sikt. Tack vare en minskad bränsleförbrukning får man på lång sikt tillbaka de pengar man från början har investerat.

Företaget Norsepower har utvecklat sitt rotorsegel under fem års tid. Idén med rotorsegel i sig är redan runt hundra år gammal, men i takt med att miljökraven har skärpts och de teknologiska lösningarna har utvecklats, har den här lösningen blivit aktuell.
- Vi startade vårt företag år 2012 och vi gjorde vår första rotorsegel-installation två år senare på Bores roro-fartyg Estraden, vilket betydde en minskad bränsleförbrukning med 6,1 procent, säger Jukka Kuuskoski, sälj- och marknadsansvarig på Norsepower.
Rotorseglet sparar bränsle och minskar utsläppen, det ser vi redan på den data vi har samlat in. Men visst, det finns alltid skeptiska människor som inte tror på nya innovationer
― Jukka Kuuskoski, Norsepower
För Norsepower väntar närmast nya projekt på en Maersk-tanker. Gällande rotorseglets framtid delar Jukka Kuuskoski Tiina Tuurnalas uppfattning.
- I framtiden kommer vi att se betydligt fler rotorsegel på flera olika typer av fartyg. Speciellt sådana fartyg som trafikerar i områden som har bra vindförhållanden.
Varken svåra klimatförhållanden eller en kall årstid ska enligt Jukka Kuuskoski påverka rotorseglet desto mer.
- Allt är byggt för användning i temperaturer från plus 50 grader ner till 30 minusgrader.
En del kritiker menar att M/S Grace rotorsegel enbart är ett reklamjippo utan någon större egentlig effekt på miljön. Hur ser du på det?
- Det är förstås inte sant. Rotorseglet sparar bränsle och minskar utsläppen, det ser vi redan på den data vi har samlat in. Men visst, det finns alltid skeptiska människor som inte tror på nya innovationer.
Världsnaturfondens miljöpris delas också ut till finländska Fourdeg och Parking Energy.