Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Blivande CIA-direktör Gina Haspel om kontroversiella förhörsmetoder: Det var lagligt då

Från 2018
Gina Haspel i ljus dräkt och knytblus höjer höger hand, svär berätta sanningen för kongressuskottet
Bildtext Gina Haspel svär att berätta sanningen för kongressutskottet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Utnämningen av den nya CIA-direktören är på slutrakan. Presidentens kandidat Gina Haspel genomgick på onsdagen anställningsförhör i den amerikanska senaten. Hon pressades hårt av demokraterna om tortyr och moraliska frågor.

Största delen av Gina Haspels CV är hemligstämplad. Hon har jobbat i den centrala underrättelsemyndigheten CIA sedan år 1985, flera gånger utomlands.

Nu har presidenten nominerat henne som direktör över myndigheten, som har över 20 000 anställda. Hon fungerar redan som tf. direktör, efter att Mike Pompeo blev utnämnd till utrikesminister.

"Inget somekonto - men medelklassamerikan som älskar sitt land"

Gina Haspel sa sig vara glad över att kunna presentera sig för det amerikanska folket för första gången

- Det är en ny erfarenhet, efter trettio år i hemligt arbete och i skuggorna. Jag har inga konton på sociala medier, men jag tror ni kommer att se mig som en typisk medelklassamerikan.

-Jag har en känsla för vad som är rätt och vad som är fel och jag är en som älskar mitt land, sa Gina Haspel i sitt inledningsanförande.

Hemligstämpling ett problem

Senatens underrättelseutskott delade upp sin utfrågning i två delar, den offentliga, som sändes också över tv, och den hemliga.

Inför utfrågningen släpptes bara en del dokument om Haspels verksamhet. De som höll rekommendationstal för henne noterade just detta.

Haspel är mycket meriterad, men det är svårt att motivera eftersom det mesta hon har gjort måste hållas hemligt med hänsyn till landets, CIA:s och kanske hennes egen säkerhet. Det väcker också kritik.

"Nej till Gina", "stoppa tortyren" står det på plakat.
Bildtext Burop och kritik riktades av demonstranter mot Haspel som anklagades för tortyr.
Bild: AFP / Lehtikuva

Demonstration mot tortyr

- Vi vet att Haspel gillar Johnny Cash och har träffat Moder Teresa, men vi borde få veta mer om de viktiga frågorna, lyder kritiken från många medborgarorganisationer.

Utfrågningen är öppen för publik, och måste avbrytas två gånger på grund av högljudda burop och kritik mot Haspel som bland annat anklagades för tortyr.

Förhörsmetoder har varit en av de centrala punkterna för demokraterna i utskottet. Det lilla som man vet om hennes verksamhet är att hon har lett aktiviteter där man har förhört misstänkta terrorister.

En högljkudd demonstrant i orange fångdräkt avslägsnas av flera poliser från kongressen
Bildtext En högljudd demonstrant i orange fångdräkt avlägsnas ur salen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Skendränkning mot terrorister

Inom CIA har man också använt den kontroversiella förhörstekniken ”Waterboarding”, skendränkning. Tekniken har använts i förhör av Al Qaida-misstänkta och andra terrorister efter 11 september 2001.

- Vi trodde alla på vårt arbete. Vi var informerade att förhörstekniken var godkänd och understöddes, också av presidenten. Jag och mina kolleger jobbade så hårt vi kunde, med de redskap vi hade för att få resultat i vårt arbete, svarade Haspel.

-Jag är mycket stolt över att vi lyckades fånga de skyldiga och skydda vårt land.

Vattendränkning finns inte längre i manualen för förhörsmetoder och används därför inte längre, enligt Haspel.

Moralisk kompass också mot presidenten

Flera frågor om laglighet besvarades med hänvisning till Haspels uppfostran till en laglydig medborgare.

- Jag har en stark moralisk kompass och skulle inte sätta mina agenter i fara genom att tvinga dem göra något olagligt. Det var Gina Haspels svar på frågan om hon skulle lyda presidentens order också om han krävde något olagligt av CIA.

Viceordföranden Mark Warner (dem) ställde många frågor om presidenten, eftersom han ansåg det viktigt att CIA fungerar som en motvikt till presidentens version av sanningen.

porträtt av Gina Haspel
Bild: AFP / Lehtikuva

Lagboken i stället för känslor

Haspel undvek frågor om hon skulle svära trohet till presidenten. "En teoretisk fråga" sa hon, trots att det är just det som FBI-chefen James Comey har beskrivit.

De demokratiska senatorerna kritiserade efter utfrågningen Haspel för att hon inte gav några egna åsikter eller värderingar om någonting.

Hon höll sig till lagboken och manualen. Hon vägrade utvärdera förhörsmetoderna eller andra former av tortyr.

-Det var lagligt då, och vi fick värdefull kunskap som skyddade vårt land mot flera angrepp. Men det är omöjligt att säga om det berodde på förhörsmetoderna, sa Gina Haspel.

Republikanerna kommer att rösta för henne till posten, och det finns också demokrater som ger henne stöd. Valet verkar därför enklare än man trodde på förhand.

Diskussion om artikeln