Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Den svåra dubbeln – seger i Tiomila och Jukola samma år

Från 2018
Programmet är inte längre tillgängligt

Orienteringens två stora budkavlar Tiomila och Jukola hör till orienteringssäsongens höjdpunkter och klubborienteringens mest prestigefyllda tävlingar. Under budkavlarnas långa historia är det ändå få klubbar som lyckats vinna båda under ett och samma år.

Tiomila i Sverige har löpts sedan 1945, Jukola sedan 1949. Båda kavlarna har en säregen historia och ett eget upplägg. Jukola med sina sju etapper särpräglas av gafflingarna. Tiomila med sina tio etapper har sin särprägling i ”den långa natten”.

Två budkavlar, så lika, men ändå så olika, att det genom åren visat sig vara svårt för Tiomilasegraren att samma år segra även i Jukola, det vill säga ta hem dubbeln.

Jag föredrar Jukola, där den ena skickliga orienteraren efter den andra ger sig ut i skogen och gör sitt eget lopp. I Tiomila handlar det mycket mera om taktik

Topi Raitanen, HS

Halden 2000-talets Tiomiladominant

Under 2000-talet har norska Halden SK varit den mesta segraren i Tiomila, med sju segrar i de senaste 19 upplagorna av budkavlen. Haldens senaste seger är från 2012. Kalevan Rasti har fyra segrar under samma tidsperiod, men samtliga har kommit på 2010-talet. IFK Göteborg har vunnit tre gånger de fyra senaste åren. Men, under 2000-talet har det bara sex gånger hänt att Tiomilasegraren också vunnit Jukola.

Halden har lyckats med dubbeln två gånger på 2000-talet, åren 2000 och 2003. Även Kalevan Rasti har lyckats två gånger, och som enda lag hittills två år i följd, åren 2013 och 2014. Den bedriften kan IFK Göteborg upprepa i år efter att ha tagit dubbeln i fjol och Tiomilasegern i år.

Tiomila är mer spännande då det är så taktiskt, med sträckor utan gaffling och flera kortare sträckor. Det gäller att ha rätt man på rätt plats

Einari Heinaro, HS
Orienterare på väg mot kontroll i mörker.
Bildtext "Den långa natten" i Tiomila

Få dubbelsegrare i Venlakavlen Tiomilas damkavle

Venlakaveln och Tiomilas damkavle har en nästan lika lång historia. Första damkavlen i Tiomila löptes 1977 och året därpå den första Venlakavlen.

På damsidan har det visat sig vara ännu svårare att ta dubbeln. Under 2000-talet har bara fyra klubbar lyckats med bedriften. Ulricehamns OK 2004, Halden SK 2012, OK Pan Århus 2014 och Domnarvets GoIF 2015.

Man brukar säga att Jukola är orienterarnas julafton, så kanske Tiomila är påsken då

Yvonne Gunell, PIF, segrare i Tiomila 1999

Största skillnaden mellan Venlakavlen och damkavlen i Tiomila är antalet deltagande lag. I Tiomila deltar drygt 300 damlag, medan lagen i Venlakavlen är cirka tusen fler. Förutom klubblagen deltar hundratals motionslag, vilket gör Venlan till ett betydligt större evenemang. Situationen är den samma på herrsidan, där Jukola slår Tiomila klart i deltagande lag. Jukola som evenemang är världens största orienteringsbudkavle.

I klubben är Tiomila det man talar om hela vintern, men för mig personligen är Venla nog viktigare

Kirsi Nurmi, IFK Göteborg
Tränarna Pekka Väisänen och Henrik Tala samt orienteraren Topi Raitanen kollar mellantider under Tiomilakavlen 2018.
Bildtext Helsingin Suunnistajat håller koll på mellantider från skogen under tävlingens gång

Den svåra dubbeln

Men vad är det då som gör det så svårt att segra i både Tiomila och Jukola under samma år? Tävlingarna kan till sin karaktär te sig ganska lika, men det finns klara skillnader som spelar en avgörande roll. I Tiomila löper tio man per lag mot Jukolas sjumannalag. Alla klubbar har helt enkelt inte tio stentuffa orienterare att ställa upp med. Tio man betyder också större risk för bommar.

Tiomila löps på våren då natten är betydligt längre och därmed mörkare än Jukolas ljusa juninatt. Det betyder att nattsträckorna är fler i Tiomila. Dessutom är etapperna längre. Nattorienteringen ställer sina särkrav.

Tiomila är mer krävande än Jukola då flera etapper löps i mörker, speciellt krävande är långa natten

Henrik Tala, tränare, HS

I Jukola är gafflingen större än i Tiomila, där två etapper löps helt utan gaffling. I Jukola måste man kunna orientera för att hitta fram, medan Tiomila bjuder på två etapper där starka löpare kan hänga på skickligare orienterare och klara sig bra. I Jukola är lagen dessutom betydligt fler, vilket också spelar en roll ute i terrängen.

I mitten av juni är det Järla Orientering i Venlakavlen och IFK Göteborg i Jukolakavlen som tar sig an utmaningen att vinna dubbeln, då i Lahtis-Hollola.

Det är lite annan stämning i Jukola då det är så mycket större – och vädret ofta vackrare, men det är lika härligt att springa i båda två

Ingjerd Myhre, IFK Göteborg:

Sportmagasinets reportage från Tiomila 2018 kan ses på Arenan.

Diskussion om artikeln