Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonens stjärnor hade inget att skylla på – hittade positiva signaler trots danska VM-skrällen

Från 2018
Sebastian Aho, VM 2018.
Bildtext Sebastian Aho fyllde på sitt poängkonto med ett mål till mot Danmark, men poängligaledaren var besviken efteråt.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Ett tätt försvar, en strålande målvakt och starkt powerplay. Finlands offensiva stjärnduo Sebastian Aho och Mikael Granlund kunde peka på hur Danmark orsakade huvudbry hos Lejonen inför VM-fortsättningen. "Jag är inte orolig", säger lagkaptenen efter Finlands tunga kväll.

Lejonens besvikelse var enorm efter det tunga tappet mot Danmark. När det hettade till en aning i VM mot ett bättre motstånd var Finland i trubbel.

Det var finländskt övertag i skottstatistiken med 35–17, men efter 3–2-förlusten hade Lejonens offensiva stjärnor inte mycket att skylla på.

– All heder till dem – även om vi saknade det där sista. De har ett bra lag med KHL- och NHL-spelare och en av världens bästa målvakter, säger Mikael Granlund till Yle Urheilu.

Lejonen deppar.
Bildtext Det var inga muntra miner hos Lejonen.
Bild: Lehtikuva

Lagkaptenen syftar givetvis på Frederik Andersen, Toronto Maple Leafs-målvakten som med onsdagens insats definitivt har ritat in sig i det blåvita hockeymedvetandet.

Andersen räddade 33 puckar mot Finland och var en direkt avgörande orsak till att den danska dynamiten briserade i Herning.

– Det blev en fysisk match och motståndarna satte allt på spel. De försvarade med ett stort hjärta, hade hemmapubliken i ryggen och en strålande målvakt. Det var tufft redan i de första bytena. De gick ut hårt – även om vi också var bra, säger Sebastian Aho enligt Ilta-Sanomat.

"Gav aldrig upp"

Efter slutsignalen konstaterade förbundskaptenen Lauri Marjamäki att danskarna var hetare där tajta hockeymatcher ofta avgörs: I närkampsspelet, framför målen och i specialsituationerna.

Det helt avgörande målet kom i powerplay med ett par minuter kvar av tredje perioden.

– De slog oss där. Nu får vi titta på video vad vi kan förbättra. Vi måste vara ärliga mot oss själva och se vad vi kan utveckla, säger Aho.

– Vi kom ändå tillbaka och kvitterade, gav aldrig upp och fortsatte köra på fast motståndarna tog puck efter puck. Vi skapade tillräckligt många lägen för att vinna matchen.

Nytt mål för Granlund

Aho och Granlund var de två finländska spelarna som lyckades överlista Andersen. Efter tre raka braksegrar hade förhoppningarna på det offensiva spelet växt rejält, men nu är Lejonen tillbaka på ruta ett inför lördagens möte med Kanada.

– Vi kan garanterat förbättra anfallsspelet. Vi förlorade returpuckar, närkamper och då vände spelet snabbt mot vårt mål. När vi fick till långa anfall skapde vi också tryck och chanser. Det måste vi fortsätta med, säger Granlund.

Mikael Granlund.
Bildtext Mikael Granlund gjorde sitt andra mål i VM.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Efter den lite tyngre inledningen på VM kan Lejonen åtminstone notera en positiv sak: Granlund är igång. Lagkaptenen följde upp den fina insatsen mot Norge med att notera 1+1 mot hemmanationen.

Trötthet en faktor?

Förlusten mot Danmark markerade slutpunkten för en matchtät VM-start för Lejonen. Efter fyra matcher på fem dagar väntar nu två matchlediga dagar.

I dag vilar Lejonen helt från ishockey och sedan börjar uppladdningen för lördagens stormatch mot Kanada. Den kan bli väldigt viktig för fortsättningen på Finlands turnering.

Granlund ser fram emot lite ledigt. Han tycker att en trötthetstendens fanns i det finländska spelet mot Danmark, som i sin tur hade haft en matchfri dag inför onsdagens drabbning.

– Jag vet inte om vi var lite tröttare. Motståndarna hann ofta på de lösa puckarna, men vårt spel var ändå där. Jag är inte orolig. Ibland går det så här och nu tittar vi bara framåt.

Finland möter Kanada på lördag med start klockan 21.15.

Juuso Riikola i matchen Finland-Danmark.

Lejonanalysen: Danmark fick ner farten – och det blev tvärstopp för Finlands segertåg

Magi för danskar och neutrala, mer bekymrat för finländare.

Diskussion om artikeln