Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utrikesministern återvände med frigivna fångar: Amerikansk stolthet över vändpunkt i förhållandet med Nordkorea

Från 2018
Uppdaterad 10.05.2018 10:51.
Donald Trump adresserar media efter att ha välkomnat de tre amerikanska fångarna som frigavs från Nordkorea tillbaka till USA.
Bildtext Trump talar till media efter att ha välkomnat hem de tre ex-koreanska fångarna. På bilden (v-h): Melania Trump, Mike Pence, Tony Kim, Donald Trump, Kim Dong-chul, Mike Pompeo och Kim Hak-song.

USA jublar över förbättrade kontakter till Nordkorea. Utrikesminister Pompeo återvände i natt till Washington med tre befriade amerikanska fångar. Nu väntar man på toppmöte.

President Trump, vicepresident Mike Pence och många andra var på plats då flyget med de frigivna fångarna landade på flygbasen Andrews utanför Washington.

Trump och Pence med fruar steg ombord på planet och hälsade amerikanerna välkomna hem. Sen kom de ner tillsammans och höll en kort presskonferens.

Amerikansk flagga på flygbasen Andrews i Maryland.
Bildtext Fångarna välkomnades tillbaka till sitt hemland.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Förutsättning för toppmöte

Utrikesminister Mike Pompeo gjorde en kort resa till Pyongyang för att förbereda det kommande toppmötet. Han skulle också försäkra sig om att Nordkorea gör framsteg på de fronter man avtalat.

Ett av framstegen var frigivandet av de tre amerikaner som har hållits
fängslade i Nordkorea mellan ett och två år. En av dem hade redan dömts till tio års fångläger för spionage.

Inga pengar utbytta

Enligt amerikanska medier har USA inte betalat något för att få de tre fångarna befriade.

Däremot kan man anta att befrielsen skedde som en välvillig gest från nordkoreansk sida. Den gesten kan ses som ett bevis på hur gärna Nordkoreas ledare träffar USA:s president.

För president Trump är det också en seger. Han berättade på flygfältet att planen var att fångarna skulle friges i samband med toppmötet. Han tackade Kim jong-un och var glad över att de frigavs redan nu.

Donald Trump stiger ur en helikopter på en militärbas i Maryland.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Sista amerikanska fångarna

Nu är alla amerikanska fångar i Nordkorea befriade. Förra gången gick det inte bra. Otto Warmbier befriades så sent att han bara levde några dagar efter återkomsten till USA.

De tre befriade fångarna Tony Kim, Kim Hak-song, Kim Dong-chul verkar vara i bättre skick.

De har hållits i arbetsläger i Nordkorea i några år. Två uppges vara lärare och den siste en pastor, dömd till tio års fångläger för spioneri.

De verkade relativt pigga när de gick nerför trapporna och vinkade åt press och publik.

Två av dem talade genom tolk, de uttryckte sin glädje över att vara fria och sa att behandlingen i fånglägren har varierat.

Atomvapnen tema för toppmöte

Det påpekas att det fortfarande finns närmare 200 000 politiska fångar på olika fångläger i Nordkorea. Frågan är om mänskliga rättigheter också blir tema i förhandlingarna med Nordkorea.

USAs målsättningar handlar mer om denuklearisering.

Glada miner på Andrews flygbas efter ex-fångarnas ankomst.
Bildtext Glada miner på Andrews flygbas efter fångarnas ankomst.

- Min största bedrift kommer att få hela Koreahalvön fri från atomvapen, sade president Trump i natt.

Toppmötet väntas ske inom en månad. Amerikanska medier talar om början av juni. Mötet blir enligt president Trump inte i den demilitariserade zonen mellan Koreorna. Därför går spekulationen att mötet hålls i Singapore.

Nobel-pris?

I USA har spekulationerna om ett fredspris till president Trump igen tagit fart. Visserligen har nomineringstiden för Nobel-priset tagit slut för i år.

Men det hindrar inte pressen från att fråga om president Trump anser sig förtjäna ett fredspris. Svaret var oväntat blygsamt.

- Alla tror att jag tycker jag har förtjänat ett fredspris. Men jag skulle aldrig säga det själv. Jag vill bara ha det här färdigt. Den seger jag vill ha är seger för världen, sa Trump till pressen på onsdagen.

Diskussion om artikeln