Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Segermålet kom ett på natten – finländska löften med i rekordmatch

Från 2018
Aleksi Saarela.
Bildtext Aleksi Saarela stod på förlorarsidan efter mer än sju perioders spel.
Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Efter mer än sju perioder kom segermålet i historiens längsta AHL-match. Aleksi Saarela och Janne Kuokkanen såg på när deras lag föll i rekorddusten. ”Jag vet inte ens hur många förlängningsperioder vi spelade”, säger förlorartränaren.

Långa matcher är en del av charmen med slutspelshockey. Det senaste beviset på det är nattens AHL-match mellan Lehigh Valley Phantoms och Charlotte Checkers.

Farmarligan når sällan till rampljuset, men när det slås rekord är det på sin plats. Phantoms och Checkers – farmarlag till Philadelphia Flyers och Carolina Hurricanes – spelade historiens längsta AHL-dust när det dröjde till den femte övertidsperioden innan det hela avgjordes.

Phantoms vann med 2–1 i Calder Cup-slutspelet. Alex Krusjelnijski satte segermålet efter 146.48. Klockan hade då hunnit passera ett på natten lokal tid.

– Det där var en galen match. Jag vet inte ens hur många förlängningsperioder vi spelade. Spelarna gav precis allt och det är allt jag kan begära, säger Checkers-coachen Mike Vellucci till New York Post.

Målvakten gjorde 94 räddningar

Det tidigare AHL-rekordet slogs med knappt fyra minuter.

– Under mina 25 år som tränare har jag aldrig varit med om något liknande. Jag tror aldrig att jag gått över två övertidsperioder, säger Vellucci.

I hans förlorarlag, som nu ligger under med 3–1 i matchserien, spelar de blåvita löftena Aleksi Saarela och Janne Kuokkanen. Båda två fick känna på när motståndarmålvakten är i zonen. Alex Lyon tog hela 94 skott när Phantoms vann.

Historiens längsta match i Norge

Upp till hockeyhistoriens allra längsta match hade AHL-matchen ända en lång väg. För ett år sedan spelade Storhamar och Sparta Sarpsborg 217 minuter och 14 sekunder innan avgörandet föll.

I Finland kom den längsta slutspelsmatchen någonsin förra året när segermålet mellan K-Vantaa och TuTo i Mestis föll efter 157.54. I ligaslutspelet är den längsta matchen från 2015 när HIFK avgjorde mot Ilves efter 134.14.

Tidigare i vinter spelade Jokerit KHL-historiens längsta match. Mika Niemi blev matchvinnare för Helsingforsklubben borta mot CSKA Moskva efter 142.09.

Diskussion om artikeln