Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ebola i Kongo igen och viruset kan ha spridits ostört i fem månader

Från 2018
virus

Enligt hälsoministeriet i Demokratiska republiken i Kongo har 17 personer dött i landets nordvästra delar, samma område där ett nytt utbrott av ebola bekräftats.

De första dödsfallen påträffades redan i januari, uppger en talesman för Världshälsorganisationen WHO till Reuters. Människor som insjuknat rapporterade man om redan i december.

Endast två av fallen har hittills bekräftats som Ebola.

Fem månader sedan den första personen insjuknat är en farligt lång tidsperiod - viruset får ett försprång och hinner smitta många personer innan åtgärder för att begränsa spridningen vidtas.

Ebola - Kongos eviga plåga

Ebola visar sig vara Kongos eviga plåga - det här är nionde gången sedan 1970 som Ebola påträffats i landet. Mindre än ett år sedan dog åtta personer i ett utbrott.

Hittills verkar epidemin vara centrerad i en liten by i närheten av staden Bikoro. 21 patienter med tecken på blödarfeber har påträffats i byn.

Endast fyra av dem har överlevt.

Nu har Världshälsoorganisationens expertgrupp anlänt till området för att undersöka om det är frågan om en ebolaepidemi.

Två år sedan historiens värsta ebolaepidemi

Ebola är känt för sina symptom - yttre och inre blödningar i offren. I sjukdomens tidiga stadier kan symptomen variera mellan eller omfatta feber, muskelsmärtor, diarré och illamående.

De flesta offren dör i chock.

Världshistoriens värsta ebolaepidemi fick sitt slut för bara två år sedan. Epidemin krävde 11 300 liv och spred sig till Sierra Leone, Liberia och Guinea.

Oftast är ebolaepidemier i Kongo lätta att isolera och stoppa. I det här fallet finns det ett överhängande hot. Bikoro och byn Ikoko Impenge är belägna i närheten av Kongofloden.

Kongofloden är en populär transport- och handelsrutt och löper genom landet. Den passerar också städerna Kinshasa och Brazzaville.

I de två städerna bor sammanlagt mer än 12 miljoner människor.

Källor: Yle Uutiset, Reuters

Diskussion om artikeln