Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mika Häkkinen om Räikkönens situation: ”Jag skulle bli tokig”

Från 2018
Kimi Räikkönen, 2018.
Bildtext Kimi Räikkönen har varit på prispallen i tre av fyra deltävlingar i år.
Bild: XPB Images / All Over Press

Den tvåfaldiga formel 1-världsmästaren Mika Häkkinen hyllar Kimi Räikkönens inledning på säsongen och förstår inte hur 38-åringen kunde acceptera en roll som andraförare. Jag skulle inte hantera det, säger Häkkinen.

Efter ett par svagare säsonger har Kimi Räikkönen i år på allvar kunnat matcha stallkamraten Sebastian Vettels fart hos Ferrari. Ett par misstag av såväl finländaren själv som stallet har ändå kostat och i VM-sammandraget är Vettels försprång 22 poäng.

Vettel berömde Räikkönen i en intervju för motorsport.com förra veckan och menade att Räikkönen haft övertaget under de flesta fredagspassen, men i tävlingarna har tysken hittills varit vassare.

– Om man tittar på de senaste åren är bilden lite förvrängd. Det var inte så ensidigt som man kunde tro om man bara tittar på resultaten, försvarade Vettel sin kompis.

Ställning i VM-serien

De senaste säsongerna har Räikkönen ändå i praktiken fått ty sig till rollen som andraförare bakom Vettel, som kämpat högre upp i sammandraget. En roll som Mika Häkkinen inte kan se Räikkönen i.

Den dubbla världsmästaren pratade om F1-säsongen i en podcast för spelbolaget Unibet tillsammans med Mark Gallagher, som lyfte fram faktum att Räikkönen ett bra tag fungerat som tvåa i Ferrari.

– Om jag skulle vara i den situationen skulle jag bli tokig. Det är en annan sak om det står i kontraktet, då måste man bara acceptera det. Men om det skedde annars skulle jag vara ursinnig. Jag skulle inte låta det hända, säger Häkkinen.

Kimi Räikkönen, 2018.
Bild: XPB Images / All Over Press

Häkkinen ser inte varför Räikkönen skulle nöja sig med en roll som andraförare. Som världsmästare och F1-cirkusen äldsta förare har 38-åringen inte längre något att bevisa.

Det enda som motiverar är framgång.

– När du ger allt, riskerar ditt liv och reser runt världen, pressen är hård… Du gör inte det som andraförare. Jag skulle personligen inte kunna hantera det, säger Häkkinen.

– Det handlar inte om ego, utan om att känna sin egen nivå och veta hur bra man är. Jag skulle inte låta min stallkamrat sparka mig i baken, jag skulle försöka vinna. Jag skulle också hålla låda, inte bara inom stallet utan i offentligheten, och visa att det här inte går för sig.

Det är fascinerande att se hur han hållit sig så lugn i de här förhållandena

Mika Häkkinen

Överlag får Kimi Räikkönens prestationer 2018 beröm av såväl Häkkinen som den fyrfaldiga världsmästaren Alain Prost. Ferrari toppar konstruktörs-VM med fyra poäng före Mercedes och Prost tror att segern landar i Italien.

– Under vintern verkade Mercedes och Red Bull lite bättre, men det har visat sig att Ferrari är bäst i tidskval och på att sköta om däcken. Räikkönen är dessutom på Vettels nivå, vilket hjälper mycket, säger Prost till Autosprint.

– Kimi har gjort ett strålande jobb, konstaterar Häkkinen i Unibetpodden. Inte minst när man tar i beaktande all kritik som han fått utstå de senaste åren. Det är fascinerande att se hur han hållit sig så lugn i de här förhållandena.

Formel 1-säsongen fortsätter med det spanska GP:t i Barcelona på söndag.

Diskussion om artikeln