Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trump kommer att träffa Kim Jong-Un i Singapore den 12 juni

Från 2018
Donald Trump och Kim Jong-Un
Bildtext President Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s president Donald Trump har på Twitter bekräftat att han ska träffa Nordkoreas ledare Kim Jong-Un den 12 juni i Singapore.

Det kommer att bli det första toppmötet någonsin mellan en sittande amerikansk president och Nordkoreas ledare.

Kim har avbrutit de nordkoreanska kärnvapen- och missiltesten och har lovat förhandla om att avveckla kärnvapenprogrammet. Det är ändå oklart hur långt Kim är beredd att gå i praktiken.

Frigivna amerikaner

Trump kom med sitt besked några timmar efter att utrikesminister Mike Pompeo återvände till Washington med tre amerikaner som Nordkorea frigav på onsdagen.

Amerikanerna frigavs då Pompeo besökte Nordkoreas huvudstad Pyongyang för att förbereda toppmötet. Pompeo träffade Kim och Trump meddelade på Twitter att datum och plats för toppmötet har slagits fast.

USA kräver att Nordkorea avvecklar sitt kärnvapenprogram, medan Nordkorea väntas vilja diskutera ett slopande av de ekonomiska sanktionerna mot landet. Dessutom tros frågan om de 30 000 amerikanska soldaterna i Sydkorea vara av intresse för Nordkorea.

Under ett toppmöte för två veckor sedan lovade Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In att arbeta för ett fredsavtal och ett avskaffande av kärnvapen på Koreahalvön.

Källor: AP, AFP, BBC, Yle

Diskussion om artikeln