Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fler än en av tio kan tänka sig rösta på Harkimos rörelse - nykomlingarna under lupp i ny opinionsundersökning

Från 2018
Uppdaterad 11.05.2018 08:59.
Kultur- och idrottsminister Sampo Terho.
Bildtext Kultur- och idrottsminister Sampo Terhos Blå är landets näst mest populära, nya politiska rörelse men i partiundersökningarna haltar understödet fortsättningsvis.
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

Maaseudun Tulevaisuus har kartlagt intresset för landets nyare politiska rörelser, inklusive det av Paavo Väyrynen grundade Medborgarpartiet, utbrytarpartiet De blå och Hjallis Harkimos Liike Nyt.

Liike Nyt var den rörelse som intresserade flest deltagare i opinionsundersökningen. 12 procent av de tillfrågade kunde tänka sig att rösta på rörelsen.

Rörelsen väcker intresse över partigränserna: var tredje sannfinländare, var femte vänsterförbundare och var sjätte samlingspartistisk anhängare kunde ge rörelsen sin röst.

Liike Nyt grundades av Hjallis Harkimo, Mikael Jungner och bland andra Tuomas Enbuske för några veckor sedan.

De blå, regeringspartiet som alltså bröt ut sig ur Sannfinländarna förra året, har fått under två procent i partimätningarna. Men om bara nya rörelser är med i bilden tror nio procent att de skulle kunna rösta på De blå.

Medborgarpartiet, som grundades av Paavo Väyrynen, får ett motsvarande resultat på sex procent.

De flesta sade ändå att de inte vill rösta på någon av de nya rörelserna eller partierna. Över två tredjedelar tänker inte rösta på Liike Nyt, tre fjärdedelar röstar inte på Medborgarpartiet och likaså tre fjärdedelar röstar inte på De blå.

Det är Kantar TNS som har gjort undersökningen på uppdrag av Maaseudun Tulevaisuus och antalet svarande är 1043.

Resultatet i undersökningen är inte jämförbart med en partimätning.