Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Weinsteins exfru Chapman: "Jag är en kvinna i en skitsituation, det är inte unikt"

Från 2018
Georgina Chapman.
Bild: EPA/IAN LANGSDON

För första gången sedan hon lämnade sin man Harvey Weinstein talar kläddesignern Georgina Chapman ut om chocken av Me Too-rörelsen och anklagelserna mot hennes man. I en Vogue-intervju beskriver hon barnens kärlek till Weinstein och hur hon tagit sig vidare från skandalen.

Chapman berättar bland annat om hur hon tappade fyra och ett halvt kilogram kroppsvikt på fem dagar, inte klarade av att äta och hur hon inte först kunde greppa anklagelserna.

- Mitt huvud snurrade. Det var svårt, för den första artikeln berörde en tid före jag träffade honom, så jag kunde inte först begripa vad det innebar. Det tog två dagar att ta in informationen, berättar Chapman.

- Då historierna blev fler och värre insåg jag att det inte var en isolerad händelse. Och då visste jag att jag måste stiga åt sidan och få mina barn bort från det.

Hon ansökte om skilsmässa den 10 oktober, fem dagar efter att New York Times och the New Yorker först publicerade de första anklagelserna.

Sammanlagt har Harvey Weinstein anklagats av 86 kvinnor för trakasserier eller övergrepp och av 13 kvinnor för våldtäkt.

Harvey Weinstein och Georgina Chapman.
Bildtext Georgina Chapman skiljde sig från sin man Harvey Weinstein fem dagar efter att han anklagades för systematiska övergrepp.
Bild: EPA/FRANCK ROBICHON

Chapman sökte inte professionell hjälp först, utan trodde att hon inte hade rätt att lida. Efter ett tag har hon kommit fram till att hon är i samma situation som oräkneliga före henne: kvinnor som blir förrådda av sina män.

Men hon avsäger sig offerrollen.

- Jag vill inte bli sedd som ett offer, för jag tycker inte att jag är ett. Jag är en kvinna i en skitsituation, men det är inte unikt.

Från förnedring till fortsättning

Chapman gick inte till en terapeut genast, utan först en tid senare. Chocken var för stor i början, och hon kände skam och att hon inte förtjänade hjälp.

- Jag var så förnedrad och bruten att jag inte tyckte det var respektfullt att gå ut och visa sorg offentligt.

- Sedan insåg jag att det här har hänt och att jag måste gå vidare.

Hon har fått stöd av vänner, och av supportrar till hennes och kollegan Keren Craigs klädmärke Marchesa, som har hjälpt henne komma vidare.

- Det som plågar mig är att då någon får veta att jag känner Georgina, säger de först av allt att "hon måste ha vetat". Som om hon är skyldig till hans beteende. Då jag sedan säger att hon inte visste något, säger de antingen "hur kunde hon inte veta?" eller "då är det hennes fel om hon inte visste". Det är så komplicerat, berättar Chapmans vän Karen Elson.

En ny vän som Chapman fått är Huma Abedin, politiska medarbetaren som skiljde sig från sin man, kongressledamoten Anthony Wiener, efter att han erkände att han skickat sexuellt material till en minderårig.

- Den här "klubben" är inte så liten. Kvinnor som varit tvungna att stå ut med sådant här i offentligheten, som jag och Georgina. Ingen tycker synd om oss, vi får ingen empati, säger Abedin till Vogue.

- Folk tycker att du är vacker, rik, går på röda mattan, och det är det du är. Men det finns så mycket mer djup i till exempel Georgina.

En sak Chapman ännu har svårt med är kontrasterna. Hon säger att hon inte visste något om sin makes övergrepp, och att hon fortfarande förstår varför hon gifte sig med honom. Dessutom undrar hon om hon måste döma hela mannen, eller bara hans gärningar.

- Harvey betalade en gång för att mamman till en av mina vänner skulle få vård för sin bröstcancer av en toppläkare. Han var fantastisk på det sättet. Han är fantastisk på det sättet. Det är det tuffaste med hela det här, det svartvita. Livet är inte svartvitt, säger Chapman.

Georgina Chapman

Georgina Chapman föddes 1976 i London i England och är brittisk medborgare.

Hon arbetade som modell och studerade mode på Chelsea College of Art and Design.

2004 grundade hon och vännen Keren Craig klädmärket Marchesa.

2015 uppskattades hennes förmögenhet till 15 miljoner dollar.

Hon har också jobbat som skådespelare, i biroller i mindre filmer, den främsta Shanghai Knights från 2003.

Hon gifte sig med Harvey Weinstein 2007, tre år efter att de började sällskapa. Hon ansökte om skilsmässa i oktober 2017, fem dagar efter att de första anklagelserna mot Weinstein offentliggjordes.

Diskussion om artikeln