Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ingen oljning av skarvägg på Storgrynnan i Närpes – skarvarna flög iväg

Från 2018
Uppdaterad 11.05.2018 06:20.
Skarvar på Storgrynnan i Pjelaxfjärden.
Bildtext Skarvar på Storgrynnan i Pjelaxfjärden.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Det blir antagligen ingen oljning av ägg på Storgrynnan i Pjelaxfjärden i Närpes. Orsaken är att det inte finns några ägg att olja.

- För några veckor sedan fanns det ett stort antal skarvar på Storgrynnan. De fiskade i vattnet runt grynnan, men sen flög de västerut och norrut. Det fanns antagligen för lite fisk i området, säger Olav Sjögård, syssloman i Pjelax skifteslag.

Närpes-Kaskö fiskeområde fick undantagslov att olja ägg eftersom skarvkolonin i Pjelaxfjärden var den näst största skarvkolonin i landet under fjolåret.

- Vi hade allt förberett färdigt. Vi hade köpt olja och sprutor och samlat ihop ett talkogäng, men det finns inga ägg, säger Nygård.

Undantagslovet borde gälla överallt

Tillståndet att olja ägg på Storgrynnan går ut 20 maj och det gäller endast den holmen.

- Vi är förstås glada att det inte finns skarvar i Pjelaxfjärden, men det är någon annan som har fått dem nu i stället. Tillståndet borde gälla överallt.

I samband med undantagslovet för äggoljning fick Närpes-Kaskö fiskeområde också lov att skjuta högst 30 skarvar per år, men endast i närheten av yrkesfiskares fångstredskap i Pjelaxfjärden.

Det beslutet har man besvärat sig mot eftersom man anser att undantagslovet är för begränsande. Besväret lämnades in till Vasa förvaltningsdomstol tidigare i år.

Artikeln korrigerad kl 12:15: sysslomannens efternamn var felaktigt.

Diskussion om artikeln