Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

I dag på Arenan och TV2: Sagan om Avicii, pressen och sjukdomen

Från 2018
Uppdaterad 11.05.2018 17:40.
Artisten Avicii
Bild: Jose Sena Goulad/EPA

Avicii: True Stories följer Tim Berglings, också känd som Avicii, karriär fram till att han slutade turnera i augusti 2016. Bergling dog i Oman den 20 april.

I efterhand är det svårt att se dokumentären, regisserad av Levan Tsikurishvili, som något annat än ett dåligt omen, en föreskrift om vad som komma skulle. Inte så direkt kanske men tecknen finns där.

Tim Bergling, alias Avicii, alltså, var DJ-stjärnan som på allvar tog elektronisk dansmusik till varje dansgolv i världen med hittar som Levels och Wake Me Up.

En kort karriär och ett allt för kort liv till trots är Avicii en av 2000-talets mest framgångsrika och inflytelserika artister, tycka vad man vill om EDM.

I dokumentären får vi lära oss om Berglings uppväxt och väg till DJ-båsen.

Vi får följa med hans karriär upp till toppen av musikvärlden, ända fram till att han 2016 gör en sista livespelning i EDM:s lustgård, Ibiza, innan han drar sig tillbaka från offentligheten.

Vi får se de bakomliggande orsakerna - hälsoproblem i form av bland annat inflammation i bukspottskörteln. Bergling led också av stressrelaterade påfrestningar, samt har fått sin gallblåsa och blindtarm bortopererade.

I dokumentären kan också ett visst externt tryck och en påtvingad arbetsbörda skönjas, och det blir tydligt att den unge Bergling inte utan bieffekter klarar av stressen med att vara den hetaste EDM-DJ:n i världen.

Avicii: True Stories ser du från och med i dag på Yle Arenan och i kväll på Yle TV2 klockan 21. Förutom Tim "Avicii" Bergling gästas dokumentären av Salem al-Fakir, David Guetta, Wycleaf Jean, Tiësto och Chris Martin, med flera. Filmen är 97 minuter lång, inklusive 30 minuter av Aviciis sista livespelning någonsin.

Programmet är inte längre tillgängligt