Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Från Andersens Badehotel, via Sandhamn till Tanzania - Alla tiders dramasommar på Yle Fem och Arenan

Från 2018
Uppdaterad 17.05.2018 14:32.
Karaktärerna Thomas och Nora på en brygga med en polisbåt i bakgrunden.
Bildtext Thomas (Jakob Cedergren) och Nora (Alexandra Rapaport) är tillbaka med en ny säsong av Morden i Sandhamn.
Bild: Johan Paulin

Aldrig tidigare har Yle Fem bjudit på ett så rikt dramautbud som sommaren 2018. Det utlovas ett flertal nya serier och även repriser på populära program. Dessutom kompletteras utbudet med ett par serier på svenska, eller med svensk textning, från Yles övriga kanaler.

Sommaren rivstartar ute på danska västkusten i serien Badhotellet. Söndagens 13 maj startar den nya fjärde säsongen på Yle Fem och Arenan. Samtidigt passar vi på att publicera alla de tidigare säsongerna på Yle Arenan.

Kommer du ihåg den vresige ägaren Julius, Fies första dagar på hotellet eller Max och Amandas länge förbjudna kärlek? Nu har du chans att uppleva allt på nytt. Om du inte sedan tidigare titta på serien har du en ypperlig chans att hoppa på en av Yle Fems allra mest omtyckta serier.

På Andersens Badehotel utlovas stora portioner sommar, kärlek och intriger i 20- och 30-talsmiljö samtidigt som världen runt omkring upplever ekonomisk uppgång och fall.

Fie tittar med sammanbirten min på Julius.
Bildtext Kommer du ihåg ägaren Julius och Fies första dagar på Andersens Badehotel?
Bild: Mike Kollöffel

Speciellt bland de som tröttnat på krimserier och mord har Badhotellet vunnit många vänner. Men visst skall vi också ha lite av den varan under sommaren – om än i somrig idyll. I mitten av juni startar den sjätte säsongen av Morden i Sandhamn.

Precis som tidigare säsonger får vi igen träffa bland andra Thomas, Mia och på den svenska skärgårdsön som igen drabbas av upprivande händelser.

I motsats till tidigare säsonger bjuds det denna gång på fyra fristående avsnitt på en och en halv timme vardera. Riktiga godbitar att avsluta en fin sommardag med alltså.

I slutet av juni utlovas det också en del skratt, när serien Enkelstöten har premiär. Serien handlar om två damer kring sextio som tröttnat på sin otacksamma lott i livet och sina lika dystra framtidsutsikter.

Alltid i kläm mellan familj och yrkesliv. Enda utvägen är snabba pengar. Ett bankrån verkar helt galet, men efter ett tag känns det inte mer än rätt.

Karaktären Niels i dramaserien Liberty
Bildtext Niels jobbar hårt för att bönderna i Tanzania skall bilda andelslag samtidigt som egna familjen lider.
Bild: DR / Aske Foss

I mitten av augusti är det också premiär för en ny dansk storserie, Liberty. Dansk men också ett resultat av nordiskt samarbete där vi även ser svenska och finländska skådespelare. Liberty utspelar sig i Tanzania i slutet av 80-talet.

I fokus står två utposterade familjer som på var sitt sätt försöker stöda lokalbefolkningen. Men de vuxnas idealistiska arbete och jakt efter självförverkligande slutar också som ett svek mot barnen som marginaliseras och de goda värderingarna hotas att också att suddas ut med tiden.

I faktarutorna nedan kan du läsa mer om sommarens olika serier.

Välkommen till alla tiders dramasommar på Yle Fem och Arenan!

Badhotellet (säsong 4) – säsongstart 13.5.2018

Innan vi dör – seriestart 3.6.2018

Morden i Sandhamn – säsongstart 11.6.2018

Arvingarna (säsong 3) - säsongstart 22.6.2018

Lola uppochner – seriestart 24.6.2018

Ängelby – seriestart 24.6.2018

Enkelstöten – seriestart 25.6.2018

Badhotellet (säsong 5) – säsongstart 1.7.2018

Hemmaplan – seriestart 6.7.2018

Bonusfamiljen – säsongstart 14.7.2018

Mercur – seriestart 25.7.2018

Vår tid är nu – seriestart 29.7.2018

Liberty – seriestart 12.8.2018

Diskussion om artikeln