Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Hjallis Harkimo – hockeyhallarnas vegan visar vägen

Från 2018
Uppdaterad 16.05.2018 12:16.
Efter Nio: Efter Nio Radio: Hjallis Harkimo är en finlandssvensk vegetarian - Spela upp på Arenan

I våras fick affärsmannen och politikern Hjallis Harkimo för sig att testa på att leva som vegan. Han skulle vara vegan i några månader, men har fortsatt av bara farten. Idag har han luckrat upp dieten med både mjölk- och äggprodukter men i två månaders tid fanns enbart veganmat på hans tallrik.

För att klargöra för läsaren vad som här avses med vegansk eller helvegetarisk föda menar vi sådan mat som alltså inte innehåller några animaliska produkter så som mjölk eller ägg.

– I början åt jag mest färdiga grönsaksbiffar och -bullar. Nu har jag skaffat en vegankokbok och gör även mat själv, konstaterar Hjallis Harkimo.

Han har blivit mer matlagningsintresserad nu då han tvingats läsa recept för att kunna tillreda veganmat.

Hockeyhallens korvkopp ersätts knappast med blomkålsgratäng eller veganost

Hans morgon börjar med gröt och kaffe. På riksdagen finns både vegetariska rätter och veganrätter. Hemma lagar han helst blomkålsgratäng eller kokar majs och andra grönsaker. Veganosten smakar också bra, tycker han.

– Helvegetarisk mat kan man äta hur mycket som helst av utan att gå upp i vikt. Problemet är att man måste äta väldigt ofta och mycket för att överhuvudtaget hålla sig mätt.

Hjallis har alltid gillat kött och tycker att biffar är goda. Han tror knappast att veganmaten går igenom i ishallarna. Korvkoppen som serveras där kommer nog aldrig att försvinna, konstaterar han.

– Det är klart att många av mina vänner jävlas med mig på grund av min diet. Mina söner försöker fresta mig med blodiga biffar men hittills har de inte lyckats.

Finlandssvensk vegetarian, vad är det?

Ett undantag kommer Hjallis Harkimo ändå att göra i sommar då kräftsäsongen kör igång.

– Man kan kalla mig finlandssvensk vegetarian. Det innebär att jag nog äter kräftor! Dom tänker jag inte vara utan, skrattar han.

Att gå omkring och stoltsera med att vara vegetarian är inget han vill göra. Att han ställer upp på den här intervjun är ett undantag. Men visst skulle det finnas mycket mera mat i världen om alla skulle äta grönt. På det sättet är det här en viktig fråga, konstaterar han.

– När man går till vänner och bekanta så märker dom inte ens att man lämnar bort vissa saker från sin tallrik. Jag gör det diskret och tar lite mer sallad på tallriken i stället. Meddelar man att man är vegetarian blir det en grym rumba.

– Voi voi, får du nu tillräckligt i dig och vad ska vi nu servera! Jag orkar inte med sådant ”sählände”, säger Hjallis Harkimo.

De som lever ett veganliv klarar sig bäst i hälsoundersökningar

Allmänläkaren Robert Bergholm

Att äta vegetarisk kost är väldigt hälsosamt konstaterar allmänläkaren Robert Bergholm. Det har nyligen publicerats flera artiklar om den vegetariska kostens hälsoeffekter. Effekterna är enorma.

– Kosten har en minst lika stor effekt som medicinerna folk äter för att jämna ut blodtrycket eller hålla kolesterolvärdena i skick.

En stor del av Bergholms arbete går ut på att försöka få patienterna att ändra på sina levnadsvanor. Då det gäller hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och andra sjukdomar som är relaterade till våra levnadsvanor, finns det forskning som visar att man till femtio procent kunde bli av med sjukdomarna om man skulle följa kost- och levnadsrekommendationerna. Att ändra på sina levnadsvanor är ändå bland det svåraste som finns, konstaterar Robert Bergholm.

– Jag tycker det är mycket imponerande att en man i Hjallis ålder lyckas ändra på sina levnadsvanor och sin kost och dessutom hålla fast vid dem.

Ju mer man lämnar bort av de animaliska produkterna desto hälsosammare är det. De som lever ett veganliv klarar sig allra bäst i hälsoundersökningar. De går ner i vikt i medeltal 4-5 kilo och lyckas dessutom hålla viktkurvan.

Alla studier visar hur hälsosam den vegetariska kosten är och det finns inte riktigt några negativa effekter av att leva som vegan, konstaterar han.

Vissa bristsjukdomar en risk för veganen

– Samtidigt passar inte vegankosten för alla. En del reagerar kraftigt då tarmfloran blir en annan. Magbesvären kan bli svåra och en del mår inte alls bra av det. Då är det viktigt att man lyssnar på sin kropp, säger han.

Allvarliga bristsjukdomar en risk

Om man lämnar bort alla animaliska produkter finns det också en risk för allvarliga bristsjukdomar. Därför är det viktigt att man äter vissa vitaminpreparat. D-vitamin eller B12-vitamin är sådant man måste se till att man får i sig tillräckligt av. Zink och jodnivåerna blir också lätt för låga då man lämnar bort allt animaliskt. Det här är sådant man måste vara medveten om ifall man går in för veganmat.

Robert Bergholm har tagit del av Hjallis Harkimos blodvärden som tagits före och efter veganutmaningen. Han konstaterar direkt att värdena blivit klart bättre.

– Största förändringen är hans levervärden som halverats. De var alldeles för höga innan dieten men de är nu på en normal nivå, konstaterar Bergholm.

Hjallis blodsockervärden har också sjunkit med fem procent vilket är en bra sak. För att råda bot på höga blodsockervärden hjälper motion, berättar Robert Bergholm. Det mest ohälsosamma är att inte röra på sig alls, konstaterar han.

– Man kan vara överviktig och röra på sig och vara betydligt friskare än om man har en normalvikt och inte röra på sig. Kombinationen att äta hälsosamt och röra på sig är naturligtvis det bästa, säger han.

Självdisciplin, nyckeln till lycka

Visst är Hjallis Harkimo nöjd över sina resultat och konstaterar att han tydligen inte gjort sin livsförändring i onödan.

– Självdisciplin är nyckeln till lycka. Det kan inte alltid kännas bra. Har du självdisciplin går du ut och springer och äter bra och hälsosamt. Har du ingen självdisciplin så skiter sig allt, menar Hjallis Harkimo.

Ungdomarna och Hjallis visar vägen!

Det är främst ungdomar som gått in för veganmat. Dom gör det av många skäl. För att det är mer ekologiskt, besparar djuren onödigt lidande och är mycket hälsosamt, konstaterar Robert Bergholm.

– Här måste man tacka ungdomen för att dom visar vägen. Dom och Hjallis Harkimo, konstarerar han.

Hjallis Harkimo och allmänläkaren Robert Bergholm medverkar i Efter Nio radio den 12 maj 2018 klockan 09:03 i Yle Vega

Politikern och affärsmannen Hjallis Harkimo lever som vegan

33:34

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln