Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Allt fler vill lära sig om artificiell intelligens – över 24 000 anmälda till nätkurs vid Helsingfors universitet

Från 2018
Uppdaterad 14.05.2018 07:51.
En bärbar dator med kod i skärmen ligger på ett bord.
Bildtext Artificiell intelligens finns i vardagen redan nu. Arkivbild.
Bild: EPA/MALTE CHRISTIANS

Helsingfors universitet och Reaktor vill göra Finland till det mest välutbildade landet inom artificiell intelligens. Redan i år hoppas de på att en procent av Finlands befolkning, det vill säga 54 000 människor, ska gå kursen.

- Redan nu är vi dagligen i kontakt med artificiell intelligens, utan att vi ens noterar det, berättar Janina Fagerlund, som jobbar på teknologi-, design- och strategiföretaget Reaktor.

Som exempel lyfter Fagerlund fram att det inom matproduktion används artificiell intelligens för att hantera sorteringen vid löpande band.

Även självkörande bilar och olika bildigenkänningsegenskaper på till exempel Facebook baserar sig på artificiell intelligens, AI.

Fagerlund jämför den samhälleliga inverkan av artificiell intelligens med de revolutionerande förändringar som uppstod då vi började utnyttja elektricitet.

- Det är en ny och cool uppfinning men ingen vet ännu vad allt man kan använda den till eller vad den innebär i praktiken.

Janina Fagerlund, som jobbar på Reaktor, står på en balkong med Helsinfors domkyrka i bakgrunden
Bildtext - Det är en ny och cool uppfinning men ingen vet ännu vad allt man kan använda den till, säger Janina Fagerlund från Reaktor om AI.
Bild: Yle/ Anna Aaltonen

”Artificiell intelligens är inte något märkvärdigt”

Sedan några år tillbaka har Helsingfors universitet erbjudit en kurs i artificiell intelligens. På grund av ökat intresse för kursen beslöt sig universitetet i år för att tillsammans med Reaktor skapa en nätkurs för att möta den växande efterfrågan.

Kursen är gratis och öppen för alla. Den kräver inga förhandskunskaper och utgör cirka 30 arbetstimmar.

Janina Fagerlund, som har varit med och skapat kursen, berättar att man med kursen strävar efter att avlägsna mystiken kring artificiell intelligens och öppna upp för diskussion kring ämnet.

- Vi vill visa att AI inte är något märkvärdigt utan bara handlar om olika sätt att lösa problem.

Någon enhetlig definition på vad artificiell intelligens är finns enligt Fagerlund inte men hon beskriver AI som något konstgjort och intelligent.

- För det första är AI inget naturligt, utan har skapats med hjälp av programmering. För det andra är AI intelligent, alltså kan det förutom att utföra en uppgift lära sig själv att göra det bättre och utvecklas.

Bild på ingången till Reaktors kontor på universitetsgatan
Bildtext Programvaruföretaget Reaktor är med och ordnar kursen.
Bild: Yle/ Anna Aaltonen

Stort intresse för kursen

De som anmält sig till kursen är enligt Fagerlund en brokig skara.

- Faktum är att vi nu har 24 000 anmälda till kursen och då vi forskat i deltagarna har det visat sig att de faktiskt är i alla åldrar, från under 20-åringar till 75-åringar. De är professorer, arbetslösa, barnträdgårdslärare och tandläkare, alltså människor med mycket olika bakgrund.

Reaktors utredning visar att deltagarna trots varierande bakgrund har gemensamma motiv till varför de valt att gå kursen.

- Alla vill lära sig vad AI är eftersom de anser att det kommer vara en stor grej i framtiden. De vill veta hur AI kommer att påverka deras liv och hur de själva kan använda sig av det, säger Fagerlund.

Själv hoppas Fagerlund att artificiell intelligens ska kunna bidra till att lösa stora samhälleliga problem genom att till exempel hjälpa oss med att minska på våra utsläpp.

Mer information om kursen hittar du här.

Diskussion om artikeln