Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hundra mynt och några husgrunder vill arkeologerna hitta under Salutorget

Från 2018
Utgrävning vid Salutorget i Åbo.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Snart börjar byggandet av parkeringshuset som ska finnas under Salutorget i Åbo. Arkeologerna får ta de första spadtagen.

Två stora gropar finns redan vid Salutorget, en vid Eriksgatan och en vid Auragatan. Gatstenarna har grävts upp, likaså ett ungefär halv meter djupt skikt av sand. Ett äldre lager med gatstenar är nu synligt och arkeologer är i full färd med att ta fram historiska lämningar.

Vid utgrävningen närmast Eriksgatan har en djupare grop grävts och i den vittnar en svart rand om Åbo brand år 1827. Vid just den platsen finns inte så mycket mer av arkeologiskt intresse eftersom toppen av lerskiktet, som är flera tiotals meter tjockt, skymtar någon decimeter längre in i marken.

Arkeologgodis i låda

Maija Helamaa håller i en godislåda med de senaste fynden. Det är diverse metallföremål, någon glasbit, rester av en kritpipa och lite porslin.

Några av fynden som gjorts under de första dagarna.
Bildtext Några av föremålen som legat gömda under Salutorget.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Hon och arkeologen Kari Uotila jobbar på företaget Muuritutkimus som utför grävjobbet. Uotila antar att den äldre stenbeläggningen är från 1700-talet. Enligt gamla kartor har det funnits kring tio bosättningar vid platsen med trähus, möjligen några byggnader i sten.

Uotila tror att de kommer att hitta flera hundra mynt som tidigare torgbesökare tappat, men också andra föremål. Någon stengrund finns troligen under den nuvarande markytan, möjligen också rester av en tidigare begravningsplats.

Utgrävningarna avancerar i riktning mot Wiklunds varuhus och Hesburgerkiosken vid Köpmansgatan. Ett helt år ska utgrävningarna pågå. Nu görs utgrävningarna under bar himmel, men snart får arkeologerna ett tält som skyddar mot väder och vind.

Kari Uotila visar en karta över utgrävningsområdet.
Bildtext Kari Uotila och Maija Helamaa leder utgrävningarna vid Salutorget.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Uotila har hört att byggarbetet inleds i september, men det ska inte sätta press på arkeologerna. Byggandet tar vid då arkeologerna är färdiga med sitt och utgrävningarna kommer att göras etappvis.

Katedralskolan bjöd på medeltida överraskning

Under våren har Uotila grävt ner sig i Åbo stads historia under Katedralskolan. Han berättar att arbetet nu är på slutrakan och alla källare är dokumenterade.

– Vi har hittat några spännande trähus från 1300-talet, det förväntade vi oss inte då vi började gräva.

Nu pågår planerandet av golvet som byggs i skolans gympasal och ett eventuellt popup-museum i några veckor under sommaren.

Diskussion om artikeln