Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Kinesisk tv-kanal censurerade regnbågsflaggor och hoppade över bidrag – får inte sända Eurovisionsfinalen

Från 2018
man står vid lyktstolpe och spelar gitarr
Bildtext Irlands representant i Eurovision Song Contest 2018 är Ryan O'Shaughnessy.
Bild: /All Over Press

Mango tv visade varken Irlands eller Albaniens bidrag under tisdagens semifinal. Kanalen censurerade också element som berörde sexuella minoriteter.

Europeiska radio- och tv-unionen EBU har nu förbjudit den kinesiska tv-kanalen från att visa Eurovision Song Contest. Tv-kanalen sände den första semifinalen i tisdags, men censurerade vissa element ur sändningen.

Bland annat suddades regnbågsflaggor i publiken ut i tv-bilden. Albaniens och Irlands bidrag visade kanalen inte alls.

I Irlands tävlingsbidrag ingår en romantisk dans mellan två män, medan Albaniens sångare har stora tatueringar. I januari införde Kina förbud mot att visa tatueringar i tv.

Mango tv fick inte visa den andra semifinalen i torsdags, och får inte heller sända finalen på lördag. Enligt EBU stämmer censurering av sexuella minoriteter inte överens med EBU:s värderingar om mångfald.

"Kärlek är kärlek"

Den irländska sångaren Ryan O'Shaughnessy är nöjd med sändningsförbudet.

– Vi har sagt ända från början att kärlek är kärlek – oberoende av om det är mellan två killar, två tjejer eller mellan en kille och en tjej. Därför är det här ett viktigt beslut, säger O'Shaughnessy till BBC.

Både Irland och Albanien uppträder i Eurovisionsfinalen på lördag.

Mango tv har inte kommenterat förbudet. I Kina är HBTQ-kultur fortfarande ett tabubelagt ämne. Samkönade par får inte visas i tv.