Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pandorna ledde till förlust på 800 000 euro

Från 2018
Pandan Lumi sover i Etseri.
Bildtext Pandorna är en orsak till Etseri djurparks förlust 2017.
Bild: Ähtäri Zoo

Etseri djurpark går cirka en miljon på förlust 2017. Av det är 800 000 euro kostnader relaterade till pandorna.

Etseris djurparks förlust på en miljon euro beror på att besökarantalet var mindre än väntat i fjol. Men det beror också på att djurparken betalat 800 000 euro för pandarelaterade utgifter ur egen kassa och med hjälp av kortsiktiga finansieringsarrangemang.

Etseri djurpark har tagit kortsiktiga krediter på fyra miljoner euro. Pengarna har bland annat använts till att hålla igång verksamheten och för att täcka ökade personalkostnader på grund av pandorna.

Överklagan av ortsbo delorsak

Ursprungligen skulle Etseri stad gå i borgen för hela bygget av Ähtäri zoos pandahus, men en ortsbo lämnade in besvär eftersom han var orolig för stadens ekonomi. Därför kunde staden endast gå i borgen för en del av bygget.

Etseri stad är huvudägare i djurparken.

Ähtäri zoo, dotterbolaget Snowpanda Resort Ähtäri Zoo och hotell Mesikämmen har bett om hjälp med finansieringen av Etseri stad på grund av fjolårets dåliga ekonomi.

I juli 2017 vidtogs åtgärder för att förbättra ekonomin.

- Åtgärdernas verkan har inte märkts av förrän år 2018, säger Mikko Savola som är ordförande i Etseri djurparks styrelse i ett pressmeddelande.

Ser bättre ut i år

Däremot ser resultatet från början av 2018 bättre ut för djurparken.

- Vi är nöjda med antalet besökare, som var över förväntan, och vi tror att ekonomin repar sig under 2018 med kassaflödet och med hjälp av de finansieringsarrangemang vi gör nu, säger Jonna Pietilä som är verkställande direktör.

Diskussion om artikeln