Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Efter Svenska Yles avslöjande: Privatperson begär att Huhtasaaris pro gradu-avhandling utreds igen

Från 2018
Uppdaterad 11.05.2018 17:58.
Laura Huhtasaari
Bild: Sakari Luhtala / Yle

Jyväskylä universitet har fått en begäran om att utreda Laura Huhtasaaris pro gradu-avhandling. Enligt universitetets jurist inleds en utredning så länge begäran inte är obefogad.

Det är en privatperson som har lämnat in en begäran om att universitetet ska utreda om Huhtasaari har brutit mot god vetenskaplig praxis. Begäran registrerades vid universitetet på onsdag eftermiddag, säger universitetets ledande jurist Sanna Anttilainen till STT.

Universitetet kommer nu närmast att skaffa den pro gradu-avhandling som Huhtasaari påstås ha plagierat.

– Det går inte att fatta beslut om att inleda en utredning innan vi har materialet som det hänvisas till i utredningsbegäran, det vill säga Tiina Simpanens pro gradu-avhandling, säger Anttilainen.

– När vi har gått igenom materialet fattar vi beslut om en utredning inleds eller inte. Om begäran inte uppenbarligen är obefogad, säger Anttilainen.

Universitetet har redan tidigare gjort en utredning av Huhtasaaris pro gradu-avhandling och konstaterade då att Huhtasaari i delar av avhandlingen inte följde god vetenskaplig praxis.

Svenska Yle avslöjade ändå i onsdags att Huhtasaari har plagierat en större del av sin pro gradu-avhandling än vad man tidigare känt till.

Huhtasaari själv säger att det handlar om en klappjakt.

Källa: STT

Diskussion om artikeln