Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marjamäki utesluter kedjeroulett när Tolvanen anländer: "Ingen anledning"

Från 2018
Eeli Tolvanen, Lejonen.
Bildtext Eeli Tolvanen har gjort succé båda gångerna han har spelat i landslaget.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Lauri Marjamäki är av förståeliga skäl nöjd med att få in Eeli Tolvanen i VM-truppen, men förvänta er inte någon total förändring i uppställningen. Landslagsledningen avslöjar också att man försökte få OS-poängkungen till VM tidigare.

En lång säsong blir ännu längre för Eeli Tolvanens del. Nittonåringen var väldigt sugen på att spela i VM – och redan på lördagskvällen är han tilltänkt för start mot Kanada.

Tolvanen tar ett flyg från Nashville mot Europa på fredagseftermiddagen lokal tid. Om resan har gått fint lär han stå på isen mot ”Lönnlöven”.

– Om han åker raka vägen in på isen för att svettas lite hjälper det till för att vänja sig vid tidsskillnaden, säger förbundskaptenen Lauri Marjamäki efter dagens finländska isträning i Herning.

Enligt landslagets general manager Jere Lehtinen var man i kontakt med Nashville Predators tidigare för att försöka få loss Tolvanen tidigare än så här.

– Det ville de inte. Han ville komma hit och det gick snabbt nu. Det var en hektisk morgon, men det är kul att Eeli kommer. Han är väldigt hunger, säger Lehtinen.

Två kedjor som har producerat

”Vi får se”, var Marjamäkis svar på frågan om var han placerar Tolvanen i uppställningen.

Sebastian Aho, VM 2018.
Bildtext Sebastian Aho leder poängligan i VM.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Med tanke på att kedjan med Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen och Veli-Matti Savinainen har varit sylvass hittills och trion Mikael Granlund, Mikko Rantanen och Kasperi Kapanen lyft sin nivå, finns det ingen orsak att tro på en kedjeroulett.

– Det finns ingen anledning att möblera om överallt. Det finns en tanke hur vi gör, men vi slår fast kedjorna i morgon bitti. Eeli ger oss alternativ och framför allt i powerplay.

"Passar som fisken i vattnet"

Med tanke på Tolvanens farliga skott lär en plats i numerärt överläge vara vikt för ynglingen.

– Han ger oss bredd. Vi har mycket offensiv kraft redan och nu fyller vi på det. Han är bra på skridskorna, mångsidig och har givetvis ett väldigt bra skott. Vi är ett snabbt lag och där passar Eeli som fisken i vattnet.

– Det här är en tuff turnering, så det är bra att vi har vapen.

Ett bekant ansikte för Marjamäki

Tolvanen är ett bekant ansikte för Marjamäki. Han gav den dåvarande Jokeritspelaren chansen i EHT-turneringen på hemmaplan i höstas och fick sedan se Tolvanen bli Lejonens poängkung i OS.

Lauri Marjamäki, 2018.
Bildtext Lauri Marjamäki.
Bild: Lehtikuva

Med tanke på att yttern inte har spelat en match på ungefär en månad lär åtminstone krafterna räcka till för flera.

– Han har tränat hårt i Nashville och nu är tajmingen perfekt för honom att komma hit. Jag tror att Eeli är klar för spel direkt, säger Marjamäki.

Dörren öppen för Rinne eller Saros

I och med landslaget stämplade backen Niko Mikkolas pass i dag och skickade hem Mika Niemi, lär Lejonens sista NHL-förhoppning ligga på en målvaktsförstärkning.

Pekka Rinne sträcker armen i luften
Bildtext Lejonen väntar på besked från stjärnmålvakten Pekka Rinne.
Bild: Danny Murphy/Icon Sportswire

Predators-duon Pekka Rinne och Juuse Saros är fortfarande aktuella.

– Det klarnar inom kort. Det här var givetvis en stor besvikelse för dem att hantera, men vi håller en plats öppen, säger Lehtinen.

– Jag är överlag nöjd med vårt NHL-läge. Det är kul att vår nya generation spelare är här.

Finland spelar sin följande gruppspelsmatch på lördagskvällen mot Kanada. Nedsläpp i Herning klockan 21.15 finsk tid. En halvtimme tidigare startar Yle Sportens livechatt.

Eeli Tolvanen.

Drömnyhet för Lejonen inför stormötet: Eeli Tolvanen klar för VM-spel

Aktuell för spel redan när Finland möter Kanada.