Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nadal knäckte McEnroes 34 år gamla rekord – sedan satte Thiem stopp för gruskungens svit

Från 2018
Uppdaterad 11.05.2018 21:34.
Rafael Nadal.
Bildtext Rafael Nadal fick se sig besegrad på gruset.
Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Rafael Nadal knäckte John McEnroes rekord från 1984 – för att sedan åka på stryk. Gruskungen föll i Madrid och tvingas samtidigt kliva ner från positionen som världsetta.

I åttondelsfinalen i Mastersturneringen i Madrid slog Rafael Nadal ett riktigt svårslaget rekord i tennishistorien. När spanjoren vann över Diego Schwartzman i två raka set raderade han ut en av John McEnroes noteringar i historieböckerna.

Rekordet gällde antalet setsegrar i följd på samma underlag. Nadal har startat grussäsongen helt strålande och tog med förra säsongen inräknad hela femtio raka set på sitt favoritunderlag.

McEnroes rekord på 49 setsegrar var från 1984, men spanjoren tittade bara framåt efter rekordet.

– Då karriären är över kommer de här sakerna alltid att finnas där. Det är svårt att vinna femtio raka set, men jag är intresserad av vad jag uppnår framöver.

Slog Nadal för ett år sedan

Efter titlar i de stora grusturneringarna i Monte Carlo och Barcelona var Nadal på jakt efter sin sjätte seger i Madrid. Så blir det inte.

Dagen efter rekordmatchen åkte Nadal ut i kvartsfinalen. Efter tjugoen raka matcher utan förlust på grus för Nadal slog världssjuan Dominic Thiem till rejält.

Dominic Thiem.
Bildtext Dominic Thiem är det närmaste ett grusspöke man kommer för Rafael Nadal.
Bild: EPA

Österrikaren utnyttjade en rad misstag från den spanske världsettan och vann med 7–5, 6–3. Thiem är faktiskt den senaste som slog Nadal på grus, för ett år sedan i Rom. I semifinalen i Madrid möter han Kevin Anderson.

– Att slå "Rafa" på grus är en av de tuffaste uppgifterna. Man måste göra något speciellt. Med en normal insats hade jag inte haft en chans, säger Thiem enligt nyhetsbyrån AP.

Förlusten innebär också att Nadal tappar positionen som etta på världsrankningen. På måndag kliver Roger Federer högst upp igen.

– Självklart är jag besviken. Jag försökte kriga mig tillbaka, men han var bättre, säger Nadal.

Nästa vecka spelas Mastersturneringen i Rom. Det är den sista stora grustävlingen innan säsongens andra grand slam inleds. Franska öppna i Paris startar den 27 maj och håller på till den 10 juni.