Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sommaren kom till Stora Räntan utanför Brunnsparken – ny naturstig öppnar sig via mobilen

Från 2018
Biolog Pekka Paaer.
Bildtext Pekka Paaer följer intresserat med fågellivet på Stora Räntan.
Bild: Yle / Hanna Othman

I snart trettio år har Stora Räntan varit öppen för allmänheten. Också i år erbjuds temaguidningar och naturupplevelser i den historiska miljön.

Den som rört sig i Brunnsparken och kastat blickar ut mot havet har helt säkert märkt ett stort hus i sten ute på en av öarna. Huset är det som fångar blicken då man står på land, men ute på den nio hektar stora holmen finns det mycket spännande att utforska.

Mellan Brunnsparkens sydligaste spets och Stora Räntan är det fågelvägen bara ungefär 100 meter. Sommartid gäller det att hoppa på förbindelsebåten från ändan av den vita Ulrikasborgbryggan om man vill ta sig över.

Brygga i Brunnsparken.
Bild: Yle / Hanna Othman

Av de som tar sig över med förbindelsebåten är en stor del lågstadieelever. Helsingfors stads naturcentrum håller nämligen till på ön, och varje sommar får ungefär tusen Helsingforsbarn bekanta sig med naturen på ett konkret sätt.

Men innan vi går in på den fantastiska naturen, först lite historia.

Stora Räntan hörde i långa tider till försvarsmakten och först 1989 fick allmänheten tillgång till den. Det redan nämnda huset var försvarets kemiska laboratorium.

I snart 30 år har byggnaden fungerat som konstnärshus. Upp till 30 konstnärer hyr ateljéutrymmen i byggnaden och arrangerar utställningar på ön.

Hus på Stora Räntan utanför Brunnsparken i Helsingfors.
Bildtext Laboratoriet som blev konstnärshus.
Bild: Yle / Hanna Othman

På ön finns liknande välvda valv som också hittas på Sveaborg. Öns högsta punkt är på toppen av de välvda ammunitionsupplagen.

På ön finns också andra, äldre byggnader från ryska tiden. En gammal, rysk kasernbyggnad har gjorts om till naturcentrets Naturhus.

I Naturhuset står mikroskop i rad på två bord. Här kan eleverna på nära håll studera olika små kryp som lever i vattnet. Det finns också bilder på de vanligaste sjöfåglarna som förekommer i den finländska naturen.

Ett gammalt förråd har gjorts om till något som kallas Vellamos rike. Här kan man lära mindre barn genom sagor och lek om naturen i den finska skärgården.

Mikrosop på bord i Naturhuset på Stora Räntan.
Bildtext Naturhuset.
Bild: Yle / Hanna Othman
Maskeraddräkter i huset som kallas Vellamos rike på Stora Räntan.
Bildtext Vellamos rike.
Bild: Yle / Hanna Othman

Dörren till en garderob står på glänt inne i Vellamos rike, och bakom den finns ett stort antal maskeradkläder. Vid första blicken ser de bruna kläderna med flera armar ut att föreställa skalbaggar, men en text på insidan av dörren förklarar att det handlar om vattenskorpion och tånggråsugga.

På ön finns också ett akvarium. I den röda byggnaden till vänster om kajen kan man lära sig om fiskarna i de finska vattnen. Sex akvarietankar står på rad, de kryllar av liv: fiskar, skaldjur och andra vattenorganismer.

Pekka Paaer är biolog och naturskolelärare på Stora Räntan. Han har jobbat på ön i 15 år och älskar det.

- Både havet och Helsingfors är nära, och jag tycker om båda, säger han.

Paaer menar att alla som är intresserade av skärgårdsnaturen skulle gilla ett besök på ön. Beroende på årstiden finns det olika saker att se på.

En måshona och ett bo med tre ägg.
Bildtext Den här måshonan har tre ägg i sitt bo.
Bild: Yle / Hanna Othman

Just nu bygger fåglarna bon och man kan redan se ägg i en del av boen. Om man vill se fågelungar så lönar det sig att komma i början av juni.

Paaer berättar att staden så småningom håller på att utvidga öns utbud för allmänheten.

Naturstigen på ön är inte ny, men i år kan man via en mobilapp få mera ut av stigen om man går utan en guide. Stigen är en kilometer lång och under promenaden får man lära sig om naturen och öns historia.

På ön finns också en gammal bunker där kemisterna förr i tiden testade nya sprängämnen. En ny permanent utställning pryder väggarna från och med den här veckan.

Stora Räntan – De lyckligas ö heter utställningen som i bilder berättar om vardagen på holmen under försvarsmaktens tid.

Pekka Paaer.
Bildtext Pekka Paaer visar upp fotografierna i den nya utställningen i bunkern.
Bild: Yle / Hanna Othman

En person som är lycklig på ön ännu idag är Saara Metsämäki. Hon bor året om på Stora Räntan tillsammans med sin man och sina tre barn.

Hon är fastighetsskötare på ön i andra generation, och hennes familj är de enda som bor på ön året om.

- Det är som att bo på landet, men ändå mitt i stan, säger hon.

Utsikten från Stora Räntan mot Brunnsparken.
Bildtext Utsikten från Stora Räntan mot Brunnsparken. Huset till vänster hör till fastighetsskötarens familj.
Bild: Yle / Hanna Othman

Om man står på den sydvästliga sidan av holmen så känns det som att man är i Åbo skärgård eller Sibbo. Från Metsämäkis hus ser man ändå mot centrum.

- Det är ljuvligt att bo här. Man märker av årstiderna, just nu händer massor med alla fåglar som bygger bon. På hösten blir livet lugnare.

Mobilappen för Naturstigen kan du läsa mera om på Citynature-sidan.

Vernisage för utställningen Stora Räntan – De lyckligas ö hålls måndagen den 14 maj klockan 17.

Förbindelsebåten mellan Brunnsparken, Stora Räntan och Långören.
Bildtext Förbindelsebåten mellan Brunnsparken, Stora Räntan och Långören.
Bild: Yle / Hanna Othman

Diskussion om artikeln