Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pompeo: USA hjälper Nordkorea med ekonomin om kärnvapnen skrotas

Från 2018
Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-wha och USA:s dito, Mike Pompeo.
Bildtext Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-wha och USA:s dito, Mike Pompeo, höll presskonferens i Washington på fredagen. Pompeo lovade att USA hjälper Nordkorea bli en välmående stat igen om de gör sig av med sina atomvapen.
Bild: EPA/Erin Schaff

Amerikanerna är redo att arbeta för att nordkoreanerna ska "uppnå välstånd i klass med våra sydkoreanska vänner", säger utrikesminister Mike Pompeo. Villkoret är att Nordkorea gör sig av med alla kärnvapen.

Pompeo hade då han tillsammans med Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-wha talade till reportrarna i Washington just återvänt från Pyongyang där han hade fört "bra" diskussioner med Nordkoreas högste ledare Kim Jong-Un.

Under överraskningsbesöket frigavs tre amerikanska fångar från Kims fängelser.

Kim och USA:s president Donald Trump kommer mötas i Singapore den 12 juni. Ett möte som för bara sex månader sedan skulle ha låtit enbart befängt.

USA och Nordkorea har gjort en resa. I höstas skramlade de så mycket med vapenarsenalerna att världen förberedde sig för krig - USA ville att alla bojkottar Nordkorea, FN beslöt om sanktioner och Nordkorea kallade till och med situationen krig.

Inte att förglömma att Trump kallade Kim för "raketmannen" hela hösten och att Kim svarade med att i sin tur kalla Trump för "dotard", en senil gubbe.

Och nu är det dags för historiska samtal och USA, genom Mike Pompeo, dinglar nu en stor men dyr morot framför Kim.

- Om ordförande Kim väljer rätt väg finns det en framtid till toppen full av fred och välstånd vid det nordkoreanska folket, konstaterade Pompeo på fredagskvällen.

Atombomberna bort, amerikansk plånbok in

Premissen är helt enkelt den att om Nordkorea rustar ner och gör sig av med sina kärnvapen och tillverkningsanläggningar, kommer USA och det internationella samfundet in med ekonomiskt bistånd.

- Vi uppmanar Pyongyang att vidta modiga åtgärder för en snabb nedrustning.

Pompeo tillade att innan amerikanska muskler hjälper lyfta Nordkorea från sitt ekonomiska träsk ska det, genom en ytterst diger process, bekräftas och garanteras att alla kärnvapen de facto är borta.

Källa: STT, BBC, AFP

Diskussion om artikeln