Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rinne: Höjda pensioner ska inte tas ur de ungas fickor

Från 2018
Antti Rinne håller sitt första maj-tal
Bildtext Antti Rinne sade i sitt tal på första maj att pensionerna för de minst bemedlade pensionärerna borde höjas.
Bild: Lehtikuva

Socialdemokraternas ordförande vill inte säga vilken befolkningsgrupp han prioriterar, unga eller äldre. Antti Rinne förklarade sina löften om bland annat högre pensioner i Yles Morgonettan på lördagen.

Rinne sade i sitt första maj-tal att man borde höja pensionerna för de fattigaste pensionärerna. Enligt SDP-ordföranden borde de som lyfter en pension på under 1 400 euro få 100 euro till i månaden.

Enligt Rinne skulle en reform av det här slaget kosta ungefär 700 miljoner euro per år.

Utspelet har av de politiska motståndarna kallats orealistiskt valfläsk. De har också ifrågasatt prislappen och utgått från att det hela skulle bli klart dyrare än Rinne beräknat.

Vi gräver inte i de ungas plånbok

I lördagens Morgonettan på Yle TV1 fick Antti Rinne frågan om det är tänkt att de unga ska stå för fiolerna om pensionärerna får mer pengar.

- Vi gräver inte i de ungas plånbok, svarade Rinne.

Enligt honom är det inte meningen att de höjda pensionerna skulle bekostas av de yngre generationerna. Tvärtom vill han ge mer även till de unga.

- Vi föreslår bland annat att småbarnspedagogiken ska vara avgiftsfri och att skolklasserna ska bli mindre, sade Rinne.

Skattereform, barnbidragen under lupp

Sosseledaren förklarar att ekvationen går ihop med hjälp av en skattereform.

SDP vill bredda skattebasen och göra den tätare, bland annat genom att införa källskatt för utländska allmännyttiga samfund.

Lösningen på ökade inkomstöverföringar är alltså inte nedskärningar på andra håll, utan att skatteintäkterna ökas. Det ska ändå inte ske genom höjda inkomst- eller konsumtionsskatter.

Rinne kan också tänka sig att avstå från dagens system med barnbidrag, där alla familjer får bidraget oberoende av inkomstnivå.

- Sannolikt måste man småningom överväga att exempelvis höja bidraget, men sedan beskatta det, sade Rinne.

På det sättet skulle man enligt honom komma åt orättvisan i att vissa familjer behöver bidraget för nödvändiga inköp medan andra kan lägga dem åt sidan som ett boägg för barnen.

Diskussion om artikeln