Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Snöpligt slovakiskt "självmål" räddade Tre Kronor som väntar på drömtrio från Nashville: ”Det är Lewis Hamilton som kommer till Köpenhamn”

Från 2018
Uppdaterad 13.05.2018 01:27.
Mika Zibanejad spelar ishockey för Sverige.
Bildtext Mika Zibanejad fick segermålet på sitt konto.
Bild: /All Over Press

Det som såg ut att bli ytterligare en svensk trepoängare i ishockey-VM blev en utdragen kamp i förlängning. New York Rangers-stjärnan Mika Zibanejad satte segermålet via en slovakisk skridsko.

Sverige hade fyra segrar i bagaget och en målskillnad på 19–2 men mot Slovakien blev det jämnt. Tre Kronor tappade en 3–1-ledning och avgjorde till 4–3 först i förlängning genom Mika Zibanejad.

Zibanejads passning till Rickard Rakell i numerärt överläge träffade en slovakisk skridsko och pucken gick i mål.

Tappade bekväm ledning

När Jacob de la Rose satte sitt första landslagsmål och 3–1 till Sverige trodde få på Slovakien, som inledde VM med två förluster och två segrar.

Men Marek Daloga reducerade i boxplay och Ladislav Nagy kvitterade för en förlängning där Sverige tog med sig en extrapoäng.

Väntar på drömtrio

Sveriges redan otroligt namnstarka lag blir ännu starkare om några dagar. Då ansluter sig Nashville-trion Viktor Arvidsson, Filip Forsberg och Mattias Ekholm till laget.

Trion har stått för över 150 poäng sammanlagt i NHL i år och de svenska hockeyvännerna är i fullständig extas:

– När man trodde Tre Kronor inte kunde ha mer spelglädje och bjuda på roligare hockey. Då kom de glada nyheterna från USA: Viktor Arvidsson kommer till VM, skriver Expressens krönikör Magnus Nyström och drar till med en formel 1-jämförelse.

– Mika Zibanejad är snabb, men om han är som en Marcus Ericsson, som numera slåss om poäng i varje race formel 1, så är Viktor Arvidsson någonting annat. Det är Lewis Hamilton som kommer till Köpenhamn.

Sverige möter Schweiz i morgon och Ryssland på tisdag och självförtroendet är på topp.

– Det är läge för hockeyförbundet att boka Sergels torg igen, skriver Nyström om ”VM:s bästa lag”.

Tyskland efter ishockeyförlust.
Bildtext Tyskland har det svårt.

OS-hjältarnas Tyskland i svårt läge

Tyskarna gick på en överraskande förlust mot Lettland med 1–3 och är väldigt nära att missa kvartsfinal. Laget har fyra poäng upp till just Lettland som är på fjärde plats i Finlands grupp B.

Tyskland möter Finland och Kanada i sina två sista gruppspelsmatcher. Den enda segern tyskarna tagit hittills är 6–1 över Sydkorea.

I OS i februari tog sig Tyskland sensationellt till final.

Slovakien – Sverige 3–4 e.förl.
10.32 1–0 T. Jurco
15.14 1–1 D. Everberg
18.06 1–2 G. Nyquist
24.53 1–3 J. de la Rose
36.40 2–3 M. Daloga BP
46.54 3–3 L. Nagy
64.18 3–4 M. Zibanejad PP

Lettland – Tyskland 3–1
36.54 1–0 R. Kennis
40.15 2–0 G. Galvins
47.54 3–0 A. Dzerins
48.40 3–1 D. Kahun

Diskussion om artikeln